Bănci și Asigurări

Unde au ajuns băncile europene la 10 ani de la căderea Lehman Brothers: „În anumite ţări din zona euro precum Grecia sau Italia, creditele neperformante sunt încă la un nivel foarte ridicat ceea ce dă dureri de cap”

Unde au ajuns băncile europene la 10 ani de la căderea...

Autor: Alex Ciutacu

13.09.2018, 17:13 292

Cum arată băncile europene la 10 ani de la începutul ultimei crize financiare, care a început odată cu prăbuşirea gigantului bancar american Lehman Brothers? Mai bine, însă încă departe de a nu avea probleme sau slăbiciuni, scrie CNBC.

Majoritatea analiştilor descriu sistemul bancar european drept unul mai puţin îndatorat, „care se situează într-o poziţie mai sigură”, la 10 ani de la prăbuşirea Lehman Brothers şi începutul crizei financiare globale.

Dezastrul de la Lehman Brothers a devastat rapid toate pieţele lumii în 2008. Lehman era a patra cea mai mare bancă de investiţii din Statele Unite când a depus cererea de intrare în faliment în 15 septembrie 2008, ceea ce a dus la o eroziune de circa 10 trilioane de dolari în capitalizări de piaţă la nivel global doar în următoarea lună.

Falimentul Lehman Brothers a scos la iveală o serie de probleme pe care le avea băncile, în special cu activele susţinute de ipoteci – deoarece acest tip de active valora mult mai puţin decât preţul de vânzare.

Însă, la scară largă, s-a observat faptul că problema Lehman era de fapt problema tuturor băncilor.

În Europa, băncile care şi-au asumat riscuri au întâmpinat greutăţi când au încercat să obţină finanţări, iar multe dintre băncile mari din Europa au avut nevoie de intervenţia guvernelor pentru a fi salvate.

„Băncile europene sunt mai puţin îndatorate şi au strâns mai mult capital după incidentul Lehman, deci sunt în teorie într-o poziţie mai sigură decât erau în urmă cu 10 ani”, spune Carsten Hesse, economist pentru pieţele europene în cadrul Berenberg.

Totuşi, „în anumite ţări din zona euro precum Grecia sau Italia, creditele neperformante sunt încă la un nivel foarte ridicat ceea ce dă dureri de cap, iar profitabilitatea unelor bănci, inclusiv a celor din Germania, este încă la un nivel foarte redus”, adaugă Hesse.

Creditele neperformante au reprezentat şi încă reprezintă una dintre cele mai mari obstacole pentru bănci în drumul spre profit. Această situaţie persistă, chiar dacă mai multe rapoarte, printre care şi unul lansat de Parlamentul European arăta că în septembrie 2017 creditele neperformante din sectorul bancar european se situau la circa 4,2% în comparaţie cu nivelul de 6,4% înregistrat în decembrie 2014.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO