Bănci și Asigurări

Una caldă, alta rece pentru economia globală: La nivel mondial economia a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, însă rimtul de declin s-a redus

Una caldă, alta rece pentru economia globală: La nivel...

Autor: Dorin Oancea

07.07.2020, 08:56 113

Economia mondială a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în iunie, dar ritmul de declin s-a redus în intensitate, conform indicatorului PMI, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Sectorul de servicii a revenit pe creştere în iunie (indicatorul ISM în urcare cu un ritm lunar de 11,7 puncte la 57,1 puncte, maximul din februarie), evidenţiindu-se ameliorarea comenzilor noi şi producţiei, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi mix-ului relaxat de politici economice.

Ştirile macroeconomice, perspectiva implementării unui nou program fiscal-bugetar de susţinere a economiei, informaţiile din sfera companiilor (Uber) şi evoluţiile din pieţele internaţionale de materii prime au avut impact pe piaţa financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a crescut la 0.678%, indicele Dow Jones a urcat cu 1,8%, iar dolarul s-a depreciat cu 0,89% comparativ cu moneda unică europeană (cursul BCE).

În zona euro volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut cu 17,8% lună/lună în mai, după ajustările din martie şi aprilie determinate de incidenţa pandemiei. În dinamică an/an comerţul cu amănuntul a scăzut pentru a treia lună la rând în mai, dar cu un ritm în atenuare la 5,1%.

Perspectiva intrării în ciclul economic post-pandemie pe termen scurt, semnalele de continuare a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu, ştirile companiilor (Commerzbank) şi dinamica cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi alte materii prime au influenţat piaţa financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a stagnat la -0.432%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 1.,%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0,90%, la 1.1325 (referinţa BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO