Bănci și Asigurări

Un tsunami de credite cu probleme este pe cale să lovească băncile europene deja fragile

Un tsunami de credite cu probleme este pe cale să...

Autor: Catalina Apostoiu

09.10.2020, 00:05 2595

La început de an 2020, bancherii din Europa se luptau încă să depăşească ultima criză, cu băncile slăbite din Grecia şi Italia vânzând credite neperformante, iar strategii cana­li­zând fonduri publice către instituţiile fragile, scrie Bloomberg.

Acum, în plină pandemie, un tsunami de credite cu probleme în curs de formare riscă să spulbere un deceniu de eforturi făcute pentru a întări fragila industrie financiară. Rezultatul ar putea submina de asemenea eforturile extraordinare depuse de guverne şi bănci centrale pentru evitarea unui dezastru economic.

Deşi analiştii spun că sistemul bancar al Europei poate rezista în faţa unui şoc estimat la 300 mld. $ de credite neplătite numai în anul care vine, riscurile neaşteptate sunt cele care pun toată lumea pe jar. O altă rundă de măsuri de carantină de exemplu ar putea genera credite rele suplimentare de peste 1.000 mld. $, avertizează BCE, readucând în discuţie subiectul exploziv al bailouturilor bancare.

Impactul asupra bilanţurilor nu este clar încă, însă semnale de alarmă sunt trase de bănci ca BNP Paribas şi HSBC.

„Pregătirea şi identificarea problemelor sunt cele mai importante lucruri în acest moment“, avertiza recent Andrea Enria, director al departamentului de supervizare bancară din cadrul BCE.

Deocamdată, oficialii menţin măsurile de susţinere, însă experţii spun că nu va mai dura mult până când realitatea va interveni.

Comisia Europeană s-a angajat să vină cu o nouă strategie pentru a soluţiona problema datoriilor neperformante, a impulsiona pieţele secundare şi a reforma cadrul insolvenţei.

Elke Koenig, preşedinte al autorităţii europene pe problema băncilor cu probleme, arată că UE dispune de instrumentele adecvate pentru gestionarea falimentelor bancare şi evitarea instabilităţii financiare.

La sfârşitul trimestrului doi, 36 dintre cele mai mari bănci ale Europei deţineau împreună credite neperformante de 317 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg. Nivelul se apropie din ce în ce mai mult de cel de 444 miliarde de euro înregistrat la începutul crizei euro din 2009, o cifră care a crescut la peste 1.000 mld. de euro în zona euro până în 2015.

„Ultimele reforme au adus băncile într-o formă mai bună pentru a face faţă crizei, dar acestea nu sunt invincibile“, potrivit lui Koenig.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO