Bănci și Asigurări

Un start-up american ameninţă poziţia băncilor pe segmentul depozitelor cu dobânzi de 30 de ori mai mari şi comisioane zero

Un start-up american ameninţă poziţia băncilor pe...

Autor: Anelis Baciu

18.12.2018, 00:00 727

Robinhood, un start-up american fondat în 2013 în California, şi-a propus să atace poziţia băncilor pe piaţa depozitelor de retail oferind clienţilor câştiguri de 30 de ori mai mari decât media la costuri de administrare zero, potrivit CNBC. 

„Ne-am propus să facem industria serviciilor financiare accesibilă în rândul mai multor categorii de persoane şi o vom face cu comisioane zero, cu o structură mai redusă a costurilor şi cu automatizarea neîntreruptă“, a declarat Baiju Bhatt, co-CEO al Robinhood.

Compania al cărei nume este sugestiv va plăti clienţilor care îşi vor depune economiile în conturile sale 3% pe an, un randament mult peste media sistemului bancar din SUA care ajunge la 0,08% pe an în cazul conturilor de economii şi 0,1% pe an în cazul depozitelor, potrivit bankrate.com.

Spre comparaţie, Marcus, divizia de retail banking a Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din lume, plăteşte o dobândă de 2,05% pe an la depozite, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate bonificaţii plătite de băncile americane. Atragerea de depozite reprezintă o activitate esenţială pentru bănci, banii atraşi fiind folosiţi pentru acordarea de credite.

Totodată, depozitele şi conturile de economii reprezintă o sursă de venituri ca urmare a comisioanelor de administrare, de retragere de la bancomate, etc. pe care le presupun. Intrarea fintech-urilor de tipul Robinhood pe segmentul de retail creşte competiţia pentru bănci de renume precum Bank of America, Wells Fargo şi CitiGroup.

Robinhood a introdus prima dată modelul său fără comisioane pe piaţa bursieră, oferind clienţilor posibilitatea de a efectua tranzacţii cu acţiuni la comisioane zero. Spre comparaţie, brokerii tradiţionali percep un comision cuprins între 5 şi 7 dolari. Robinhood are 6 milioane de clienţi în prezent şi este evaluată la 5,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO