Bănci și Asigurări

Un singur fond de pensii obligatorii este pe minus dupa zece luni de la lansare. Comentati aici

Un singur fond de pensii obligatorii este pe minus dupa zece luni de la lansare
13.04.2009, 00:00 45

Un singur fond de pensii private obligatorii (pilonul II) din cele 14 care activeaza pe piata are randament negativ dupa primele zece luni de la lansarea sistemului, adica de la sfarsitul lunii mai 2008 pana in aprilie anul acesta.

Prima Pensie a inregistrat in aceasta perioada un minus de circa 2%, fondul avand o expunere pe actiuni, care au scazut puternic in ultimul an, de 1,4% din portofoliu.
Compania a investit in actiuni ale Amonil, Azomures, Transgaz, Transelectrica, SIF Banat Crisana, SIF Oltenia, Vrancart si SIF Moldova, potrivit datelor publicate pe site-ul sau.
Prima Pensie administreaza unul dintre cele mai mici fonduri de pe piata, cu 17.000 de participanti.
Celelalte 13 fonduri de pensii au avut randamente cuprinse intre 1% si 14,8% de la lansarea sistemului in mai 2008 pana la sfarsitul lunii martie. Cel mai mare randament a fost inregistrat de ING, primul fond de pe piata, cu peste 1,43 milioane de clienti. Urmeaza in clasament fondurile AIG (11,57%), BT Aegon (10,43%), Allianz-Tiriac (9,6%), BCR (9,22%) si Generali (9,08%).
Fondurile de pensii din Romania inregistreaza cele mai bune randamente din regiune, in timp ce in alte tari fondurile au pierdut masiv din cauza expunerii pe actiuni. Explicatia randamentelor pozitive este data de faptul ca sistemul este abia la inceput, iar fondurile aveau cea mai mare parte din bani investiti in titluri de stat, obligatiuni corporative si depozite bancare.
La sfarsitul lunii februarie, 58,39% din banii primiti de fonduri de la clienti erau plasati in titluri de stat, 25,31% in obligatiuni corporative, 11,45% in depozite bancare, 2,93% in obligatiuni municipale, 1,21% in actiuni si restul de sub 1% in fonduri mutuale, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Randamentele fondurilor de pensii pot fi insa comparate dupa cel putin doi ani de activitate, deoarece investitiile realizate de acestea sunt pe termen lung, iar o scadere pe teremn scurt a valorii portofoliului nu este relevanta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO