LIVE: Acum la ZF IT GENERATION: Cum au mers investiţiile făcute de business angels anul trecut şi care sunt perspectivele de creştere pentru acest sector în 2022? O discuţie cu Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels
Bănci și Asigurări

Un semn de întrebare: Ministerul Finanţelor nu a inclus veniturile din taxa bancară în bugetul pe 2019

Ministerul Finanţelor a prezentat joi seara proiectul de buget pe 2019, dar la o prima citire, veniturile din taxa bancară estimată de guvern la 3,6 mld. lei, nu au fost incluse în buget la capitolul explicaţii.

"Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituţiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecţia de venituri bugetare.", se specifică în proiectul de buget pe 2019.

În schimb schimb figurează veniturile estimate a fi obţinute de la companiile de pariuri. "(...) proiecţia veniturilor bugetare include şi impactul generat de OUG 114/2018 prin: (i) creşterea taxării în domeniul jocurilor de noroc (0,5 mld lei) (...)"

Taxa bancară este putenic criticată de bănci, iar luni, 4 februarie, este prevăzută o întâlnire la Comitetul de Macroprudenţialitate unde ar trebui să se discute taxa bancară si efectele OUG 114/ 2018 între guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi Eugen Teodorovici,  ministrul Finanţelor.

Aparitia taxei bancare a dus la prăbuşirea bursei de la Bucureşti, acţiunile Băncii Transilvania scăzând cu 30%, iar ale BRD cu 20%.

Guvernul a legat nivelul taxei bancare de indicele de dobândă ROBOR, decizie puternic criticată de BNR.

La nivelul ROBOR din T4/2018, nivelul taxei bancare este de 0,3% din activele bancare pentru primul trimestru din 2019. Problema este că acestă taxă bancară se plăteşte trimestrial, rezultând în final o taxă bancară de 1,2%.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.