Bănci și Asigurări

Un ONG vrea să pună pragul pentru abuz în serviciu de 1 leu. Peste 20.000 de semnături au fost deja strânse

Un ONG vrea să pună pragul pentru abuz în serviciu de...

Autor: Andreea Traicu

27.06.2017, 15:04 426

Petiţia “CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!” a fost lansată pe platforma de-clic.ro, destinată activismului online, fiind strânse, în 24 de ore, peste 20.000 de semnături. Cei care au lansat petiţia anunţă că vor depune la Ministerul Justiţiei cu ocazia dezbaterilor care vor avea loc miercuri.

"Peste 20.000 de cetăţeni au semnat în mai puţin de 24 de ore de la lansare petiţia “CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!”. Semnăturile vor fi depuse la Ministerul Justiţiei mâine, în cadrul consultării publice cu societatea civilă organizată de Tudorel Toader, ministrul interimar. Campania a fost lansată la scurt timp după ce Curtea Constituţională a decis să impună Parlamentului stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. Opţiunea “fără prag” nu mai există, deşi a fost exprimată de zeci de mii de cetăţeni în stradă, şi chiar şi de Procurorul General al României. În aceste condiţii, comunitatea de-clic, iniţiatorul petiţiei, cere Ministerului de Justiţie şi Parlamentului României un prag simbolic de 1 leu. Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupţie", anunţă iniţiatorii petiţiei.

Pe site-ul de-clic.ro sunt postate şi câteva comentarii ale celor care au semnat petiţia:

"Pragul pentru abuz trebuie să nu legitimeze actele de corupţie. Cu toate că ar fi greu de controlat o astfel de măsură (cea de a pune pragul la un leu), este cel puţin necesară luarea unei astfel de măsuri pentru ca, în timp, să se amelioreze ansamblul actelor politice (şi să se diminueze cantitatea de acte de corupţie)", spune Bogdan B.

"Pentru că legea trebuie să promoveze moralitatea. Indiferent dacă ai furat un leu sau un milion, tot hoţ eşti. În al doilea rând, abuzurile pot fi grave chiar dacă nu implică un prejudiciu exprimabil în bani. Dacă un abuz în sistemul de sănătate duce la moartea unor oameni, nu plăteşte nimeni?", susţine Mircea S.

Miercuri, la ora 10.00, va avea loc prima dezbatere cu reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri, legat de pragul valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Pe 3 iulie, la ora 10.00, are loc cea de-a doua dezbatere, de data aceasta fiind invitaţi la discuţii reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale.

Cele două dezbateri vor avea loc la sediul Ministerului Justiţiei, iar acestea vor fi organizate în contextul în care CCR a publicat motivarea privind abuzul în serviciu, în care se precizează că pasivitatea legiuitorului determină apariţia unor situaţii de instabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO