Bănci și Asigurări

Un nou val de scaderi ale dobanzilor

15.06.2000, 00:00 14



Limitarea in ultima vreme a posibilitatilor de plasament a bancilor la randamente ridicate a avut ca efect imediat un nou val de scaderi a dobanzilor oferite persoanelor fizice, in special pe perioade scurte de timp - o luna si trei luni.

Daca in urma cu o luna foarte rar se ofereau dobanzi sub 40%, pentru depozite la o luna si trei luni, in ultima vreme din ce in ce mai multe banci au procedat la scaderea cu inca 3-5% in medie a dobanzilor. Acum, dobanzile acordate de bancile comerciale pe perioade de o luna si trei luni variaza intre 33-40%.

"Atata timp cat si noua ni s-au limitat posibilitatile de plasament la dobanzi ridicate incet-incet suntem nevoiti sa mai scadem dobanzile. In conditiile in care randamentele la titlurile de stat au scazut vizibil in ultimul timp, dobanzile pe piata monetara interbancara stau in jur de 40%, trebuie sa ne calculam si noi castigurile", comenteaza Alin Savastre, dealer la Banca Romana pentru Dezvoltare.

El a adaugat ca "probabil si in perioada urmatoare dobanzile vor sta tot in jur de acest nivel, mai ales ca nu exista presiune nici pe cursul de schimb, presiune care ar trebui atenuata prin dobanzi ridicate artificial.

In ultimele doua-trei saptamani, pe fondul crizei de la Banca Internationala a Religiilor, de la FNI, si nu in cele din urma de la Banca Populara Romana, neincrederea populatie in banci a crescut, aceasta intorcandu-si fata spre dolar si mai ales spre certificatele de trezorerie in lei si in valuta emise de Ministerul Finantelor.

Surse din cadrul Trezoreriei Statului au declarat ca de la inceputul anului si pana pe 9 iunie inclusiv populatia a cumparat certificate de trezorerie cu discount in valoare de 10.049 miliarde de lei. Sursele citate au mai aratat ca in prezent persoanele fizice prefera totusi titlurile de stat in valuta, in detrimentul celor in lei care beneficiaza in prezent de o dobanda de 42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO