Bănci și Asigurări

Un nou şoc pentru clienţii cu credite în franci

Un nou şoc pentru clienţii cu credite în franci

3,8 lei/franc este pragul depăşit ieri în premieră de cursul oficial calculat de BNR, ceea ce în­seamnă un salt de 11 bani faţă de ziua precedentă.

03.08.2011, 00:06 1325

Francul elveţian continuă să câştige teren în faţa euro şi adolarului american pe fondul turbulenţelor de pe pieţelefinanciare, astfel că la Bucureşti paritatea leu-franc a urcat lanivel record după patru şedinţe consecutive de apreciere a monedeielveţiene.

Cursul oficial afişat marţi de BNR a ajuns la 3,8269lei/franc, ceea ce în­seamnă un salt de 11 bani faţă de ziuaprecedentă. Mişcarea îi afectează cel mai mult pe cei aproximativ50.000 de români cu credite în franci după ce moneda elveţiană aconsemnat o apreciere de peste 75% faţă de leu în ultimii patruani.

"Francul elveţian s-a apropiat de un nou nivel record faţă dedolarul american, în timp ce faţă de moneda europeană a stabilit unnou record din cauza re­apa­riţiei îngrijorărilor privind datoriasuverană din zona euro", comentează analiştii de la PiraeusBank.

Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţienisunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie de cotaţiileeuro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv leu/euro de laBucureşti. Euro a atins ieri un nou minim faţă de moneda europeană,paritatea coborând sub 1,1 franci/euro.

Analiştii băncilor străine se aşteaptă ca până în toamnă franculelveţian să ajungă la paritate cu euro, ceea ce înseamnă ca laBucureşti cursul să depă­şeas­că 3,9 lei/franc. Situaţia ar fichiar mai dramatică pentru clienţii cu credite în franci elveţienidacă şi euro ar mai câştiga teren în faţa leului.

Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în generalgarantate cu ipoteci - echivalente cu 3,2 mld. euro, potrivitdatelor BNR. Dacă aşteptările analiştilor se confirmă, cei carepână acum au reuşit să-şi plătească ratele la timp ar putea finevoiţi să facă eforturi şi mai mari în lunile următoare.

Băncile au promovat puternic creditele în franci elveţieni înanii de boom ai creditării, clienţii fiind atraşi de dobânzilenominale foarte mici afişate la aceste finanţări. Mulţi dintre ceicare au credite în franci elveţieni sunt chiar angajaţi sau foştiangajaţi ai băncilor care au vândut astfel de credite şi care aveaucondiţii preferenţiale pentru salariaţii proprii.

Pe măsură ce presiunea cursului s-a intensificat în ultimul an,restanţele la creditele în franci elveţieni au explodat şi audepăşit echivalentul a 250 mil. euro la sfârşitul lunii mai,potrivit ultimelor date publicate de BNR La jumătatea anuluitrecut, restanţele la franci elveţieni nu depăşeau 100 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO