Bănci și Asigurări

Un membru al boardului BNR propune înfiinţarea unei autorităţi care să monitorizeze conduita băncilor, asigurătorilor, fondurilor de pensii şi brokerilor de pe piaţa de capital

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR: Conduita pe pieţe financiare a reliefat o problemă de „integritate“ a pieţelor (dacă funcţionează cum se presupune şi corect), a creat o problemă „sistemică“.

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR: Conduita pe pieţe financiare a reliefat o problemă de „integritate“ a pieţelor (dacă funcţionează cum se presupune şi corect), a creat o problemă „sistemică“.

Autor: Cristian Hostiuc

20.07.2017, 00:05 346

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost vicepreşedinte al ASF, propune înfiinţarea în România a unui organism care să se ocupe de supravegherea conduitei furnizorilor de servicii financiare - bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiţii, brokeri.

„Entitatea s-ar ocupa de conduita (de conformare şi de etica) a instituţiilor ce furnizează servicii financiare (...). Conduita pe pieţe financiare a reliefat o problemă de „integritate“ a pieţelor (dacă funcţionează cum se presupune şi corect), a creat o problemă „sistemică“. Astfel încât ceea ce părea a ţine strict de teritoriul prudenţialităţii la nivel de firmă - la nivel microeconomic - a căpătat relevanţă pentru stabilitatea macroeconomică, pentru ceea ce numim acum macroprudenţialitate“, scrie Daniel Dăianu într-o opinie publicată de BNR.

Această instituţie ar trebui să acopere toată paleta de produse financiar-bancare care sunt vândute clienţilor. În acest moment, în România nu există o entitate comună care să urmărească conduita tuturor jucătorilor din piaţă şi să monitorizeze ce produse vând.

Deşi băncile trebuie să obţină de la BNR avizul pentru lansarea unor produse, o altă entitate se ocupă de protecţia consumatorilor care cumpără aceste produse, respectiv ANPC.

ASF-ul este mai aproape de realitate pentru că are un departament care urmăreşte protecţia clienţilor care cumpără produse de asigurări sau fonduri de investiţii.

Într-o opinie publicată miercuri pe site-ul BNR, Daniel Dăianu detaliază motivele pentru care a făcut această propunere.

De asemenea, el critică limbajul dublu al bancherilor care cer cetăţenilor „cu mic şi mare, să aibă cunoaştere în domeniul financiar, dacă mulţi dintre cei care lucrează în industria financiară dovedesc că par a fi rupţi de realitate.“  Dăianu a preluat mesajul guvernatorului BNR care a spus că „educaţia financiară trebuie să înceapă cu bancherii“.

După apariţia scandalului cu creditele în franci elveţieni, BNR i-a trimis pe clienţi la ANPC, ceea ce a atras extrem de multe critici în piaţă.

Clienţii au acuzat băncile şi BNR că au vândut şi, respectiv, au permis vânzarea unor produse cu risc ridicat unor persoane fără cunoştinţe adecvate.

De asemenea, în domeniul asigurărilor au fost acuzaţii la adresa autorităţii de reglementare în asigurări care a permis unor companii de asigurări să vândă poliţe RCA la un preţ care nu asigura plata daunelor.

Citiţi opinia integrală pe site-ul www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO