Bănci și Asigurări

Un bancher: Se simte lipsa comenzilor de la stat, constructorii stau

Un bancher: Se simte lipsa comenzilor de la stat, constructorii stau
26.04.2010, 23:08 27

Comenzile din partea statului ar fi singura solutie de reluare aactivitatii pentru firmele private in conditiile in care consumulpopulatiei va ramane slab, spune Laurentiu Mitrache, directorgeneral la Bank Leumi, o banca de talie redusa detinuta de cel maimare grup financiar israelian.

"Doar consumul de stat este in masura sa stimuleze si consumulprivat, chiar cu riscul unei inflatii mai mari. Avem cinci clienticu parcuri auto de peste 120 de autocamioane care de un an de zilestau pe dreapta", spune Mitrache. In aceste conditii, devineevident ca neplata ratelor la credit nu mai este o problema devointa, ci pur si simplu firmele nu mai au bani. Chiar si atuncicand statul da comenzi, plata se face cu intarziere, ceea cecontribuie la amplificarea blocajului financiar. Pe primele doualuni ale anului, cheltuielile de capital ale statului au fost denumai 1,59 miliarde de lei (aproape 390 mil. euro), in scadere cu34% fata de aceeasi perioada din 2009.

Mitrache considera ca populatia este deja supraindatorata,astfel ca este putin probabil ca revenirea sa fie stimulata deconsumul privat.

"Bancile nu vor mai intra agresiv pe retail, ramane doarconsumul statului, dar din pacate si perspectiva acestuia seindeparteaza", observa Mitrache.

Bank Leumi are pentru anul acesta o tinta de crestere aportofoliului de credite cu numai 5%, chiar in conditiile in carepleaca de la o baza redusa, de 222 de milioane de euro, indecembrie 2009.

Laurentiu Mitrache spune ca din ianuarie soldul a revenit pecrestere, dupa ce inregistrase o contractie anul trecut, insavanzarile de finantari noi sunt modeste. "Incepand din ianuarievolumul creditelor creste, dar intr-un ritm controlat. In 15 zile,din 31 martie pana la jumatatea lunii aprilie am dat credite de unmilion de lei. Nu este mult, dar arata un trend pozitiv", afirmaseful Leumi. Soldul era la jumatatea lunii de 229 de milioane deeuro.

Banca se va concentra de anul acestea pe segmentul firmelor dedimensiuni mijlocii, in conditiile in care cele cu afaceri foartemici raman prea riscante. Dupa ce israelienii au preluat fostaEurom Bank in 2006, banca a incercat sa aiba o abordare universala,mergand si pe retail si in zona companiilor mari. Reorientarea pezona companiilor de talie medie se va vedea si in reorganizareaunitatilor teritoriale, dupa un model specific acestei linii deafaceri.

Leumi a lansat recent un credit de capital de lucru pentruIMM-uri, cu o dobanda de 8,9% pe an. Mitrache spune ca cerereainitiala a fost destul de modesta in ciuda promovarii inmass-media, astfel ca pe viitor produsul va fi prezentat de fortade vanzari, direct la intalnirile cu clientii. "Oricum, nu vrem sadam mai mult de 50 de credite la o sucursala."

Mitrache considera ca lipsa unui model macroeconomic decrestere, care sa traseze coordonatele dezvoltarii pentru urmatoriiani, este problema fundamentala a revenirii economiei. In lipsaunui astfel de model, nici antreprenorii nu stiu in ce directie samearga. Asta se vede si in nivelul cererii de credite, carecontinua sa fie "nesemnificativa", desi dobanzile au coboratconsiderabil in ultima perioada.

Leumi se asteapta anul acesta la o profitabilitate mai micadecat in 2009, cand a avut un castig net de 12,7 milioane de lei (3mil. euro, conform standardelor internationale IFRS), in conditiilein care anticipeaza un impact important al cheltuielior cuprovizioanele. Israelienii au fost printre putinii jucatori careanul trecut au reusit sa obtina o crestere a profitului net, inconditiile in care incepusera inca din 2008 sa constituieprovizioane mai mari.

Problema ramane interdependenta dintre diferitii agentieconomici, care face ca dificultatile financiare ale unei firme saloveasca, asemenea unei unde de soc, in toate firmele cu careaceasta are afaceri.

"Noi evaluam clientul nostru, dar nu ii putem evalua sipartenerii de afaceri. Este un risc pe care bancile nu il potcontrola si acesta este inclus in pret."

In alta ordine de idei, Mitrache se alatura corului de banchericare critica prevederile de provizionare ale BNR pentru crediteleneperformante, care permit deducerea doar in mica masura agarantiilor imobiliare detinute.

"Problema provizioanelor care practic se fac considerand cagarantiile imobiliare n-au valoare afecteaza poate exageratsituatiile financiare ale bancilor. Lipsa tranzactiilor cu imobilepoate induce concluzia ca valoarea garantiilor este zero, ceea cenu poate fi insa adevarat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO