Bănci și Asigurări

Un bancher de familie bună şi o fraudă de zeci de milioane

Un bancher de familie bună şi o fraudă de zeci de...

Autor: CătăIina Apostoiu

30.03.2016, 00:03 1063

Andrew Caspersen, bancherul acuzat de furtul a 25 milioane de dolari, părea să aibă totul, cel puţin pe hârtie, scrie Bloomberg.

Provenind dintr-o familie care a clădit şi vândut o companie financiară pentru miliarde de dolari, Caspersen a absolvit Princeton University şi Harvard Law School, unde studenţii pot citi cărţi rare în Caspersen Room sau studia în Caspersen Student Center.

Până de curând, acesta era managing director al PJT Partners. Câştiga peste 3 milioane de dolari pe an, ajutând la restructurarea fondurilor de private equity.

Acum, Caspersen, în vârstă de 39 de ani, nu mai are o slujbă şi este acuzat de fraudă. Potrivit procurorilor federali, acesta a inventat o „facilitate de credit“ falsă care promitea randamente ridicate şi a păcălit un manager de fonduri de hedging să-i transfere milioane anul trecut, cea mai mare parte provenind de la o fundaţie caritabilă. Caspersen a cheltuit toţi banii în doar patru săptămâni pariind pe opţiuni pe acţiuni. Per ansamblu, Caspersen este acuzat de punerea la punct a unei scheme de fraudare a investitorilor de peste 95 milioane de dolari.

Cazul lui Caspersen ridică semne de întrebare despre cum PJT, o firmă de consultanţă care s-a combinat cu diviziile de fuziuni şi restructurare ale gigantului Blackstone Group anul trecut, nu a observat ce face acesta şi de ce cineva aflat în poziţia sa ar pune la cale o schemă care avea toate şansele de a fi descoperită.

Caspersen nu a oferit niciun răspuns când a apărut în instanţă la începutul acestei săptămâni. Avocatul său a respins cererea procurorilor pentru o cauţiune de 20 de milioane de dolari, argumentând că bancherul nu mai are niciun ban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO