Bănci și Asigurări

Un bancher: Am putea finanta IMM-urile care au de incasat de la stat

18.06.2009, 16:17 26

Scontarea de catre banci a datoriilor statului fata de IMM-uri poate constitui un mecanism pentru fluidizarea fluxurilor de numerar ale firmelor si limitarea dimensiunilor blocajului financiar, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank - una dintre cele mai mari banci de pe piata.

Scontarea inseamna plata imediata de catre banca a unei sume de bani catre o companie in schimbul unui document prin care aceasta cedeaza bancii dreptul de a incasa in viitor o suma de bani.
Multe firme au acum de incasat bani de la stat ca plata pentru bunuri sau servicii ori ca rambursari de TVA dar platile intarzie. Pentru aceasta ar fi insa nevoie de articularea de catre Ministerul Finantelor a unui sistem transparent de monitorizare si avizare a sumelor pe care IMM-urile le au de incasat, datoriile statului urmand a fi inscrise intr-un registru special.
"Acest lucru se poate realiza usor daca guvernul va asocia scadente datoriilor pe care le are catre segmentul corporativ, Ministerul Finantelor putand organiza un registru unic tinut in mod transparent. Atunci, aceste creante vor putea fi scontate de catre sistemul bancar cu un impact imediat asupra fluxului de numerar la nivelul societatilor comerciale", explica Oprescu.
Bancherii au remarcat in ultima perioada din ce in ce mai multe probleme in fluxurile de incasari si plati ale companiilor.
In ciuda angajamentelor Finantelor privind reducerea stocului de datorii catre contribuabili, bancile afirma ca numerosi clienti din diferite domenii se plang in continuare ca nu isi incaseaza banii si astfel la randul lor nu pot face plati catre furnizori sau catre banci. Si presedintele Traian Basescu a cerut recent Ministerului Finantelor accelerarea rambursarilor de TVA.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO