Bănci și Asigurări

Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania: Provocarea principală pe piaţa din România este insolvenţa. Ţara are nevoie de reguli noi pentru că insolvenţa este uşor de abuzat

Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania: Provocarea...

Autor: Alex Ciutacu

04.07.2018, 13:10 622

Una dintre principalele provocări cu privire la România este numărul de insolvenţa şi faptul că această procedură poate fi abuzată, spune Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania, prezent în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

Ce a mai declarat Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania:

- Una dintre cele două provocări mari cu privire la România este insolvenţa. Te uiţi la numărul de insolvenţe şi compari cu Polonia, cu Bulgaria şi vezi că aici este încă un nivel foarte ridicat. Anul trecut au intrat 10.000 de companii în insolvenţă, ceea ce este prea mult. Ţara are nevoie de reguli noi pentru că pentru că insolvenţa este uşor de abuzat. Oamenii care iau decizii trebuie să înţeleagă componenta financiară, să înţeleagă un bilanţ şi să înţeleagă dacă trebuie să meargă în insolvenţă sau nu. Este o provocare importantă pentru banking şi pentru toată economie.

- Cealaltă problemă a pieţei este că în ultimii 2-3 ani a fost difici să găseşti oamenii potriviţi de angajaţi. Cu privire la roboţi, aceştia pot face unele lucruri, dar avem nevoie de oaemni să comunice, să dea mâna, să înţeleagă un sentiment. Jobul de bancher nu va dispărea. Toate băncile trebuie să aibă sucursale în continuare. Nimeni nu poate schimba asta. Mărimea sucursalelor, în schimb, va fi mult mai eficientă.

- Garanti Bank Turcia este principalul nostru acţionar, este a doua bancă din Turcia după active, care se situează la 70 de miliarde de euro cu o capitalizare de piaţă de 11 milairde de euro. Anul trecut am avut cel mai mare volum de tranzacţionare pe bursa din Istanbul. Suntem de asemenea pezenţi şi la Londra şi la New York pe bursă. În ultimii 10-15 ani profitul a fost la un nivel sustenabil de 1,2-1,4 miliarde de euro.

- Acţionar al Garanti este şi grupul spaniol BBVA, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume cua ctive de peste 690 de miliarde de euro.

- Avem o susţinere puternică la nivelul acţionarilor noştri, iar pe Garanti Bank Romania avem deja o prezenţă de 20 de ani. Este cea mai mare subsidiară internaţională a Garanti iar în 2010 am transformat-o în bancă de sine stătătoare, cu o linie de business şi corporate independentă. Avem 79 de sucursale cu aproximativ 900 de angajaţi.

- În ultimii opt ani am crescut organic. Creştem în fiecare an. Dorim să creştem sănătos. Scopul nostru este de a ne menţine portofoliul curat şi de a avea un return on equity de două cifre în România.

- Cota noastră de piaţă este la aproximativ 3%. Nu suntem mici sau mari şi creştem de la an la an, mai mult decât piaţa. Pentru noi oprotunitatea nu ţine doar de valoarea portofoliului. Calitatea este un factor crucial pentru noi. Uitându-se la performanţele trecute, acţionarii noştri susţin strategia pe piaţa din România.

 

Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania, prezent în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO