Bănci și Asigurări

Turcii de la Finansbank isi aduc pe Bursa anul viitor filiala din Romania

15.11.2004, 00:00 11

Actiunile filialei din Romania a bancii turcesti Finansbank vor fi listate anul viitor la Bursa de Valori Bucuresti, banca urmand sa lanseze o oferta publica initiala (IPO) de actiuni in a doua parte a anului. Tot anul viitor banca intentioneaza sa lanseze pe piata de capital a doua emisiune de obligatiuni, dupa cea lansata luna trecuta.
"Prin prima noastra oferta de obligatiuni am dorit sa ne aratam angajamentul fata de pietele financiare din Romania. Pe termen mediu intentionam sa deschidem banca catre public," a declarat presedintele bancii, Tamer Ozatakul la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti cu ocazia listarii pe piata a primei emisiuni de obligatiuni a bancii.
Finansbank (Romania) va deveni astfel cea de-a treia banca cu capital majoritar strain care va avea actiunile listate pe piata de capital dupa BRD-SocGen si Eurom Bank. Pe Bursa mai sunt listate alte doua banci cu capital majoritar romanesc, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica.
Alaturi de posibilitatea de atragere de finantare, listarea actiunilor pe piata ofera unei societati mai multa vizibilitate in mediul economic, acesta fiind si principalul motiv pentru care Finansbank vrea sa vina pe Bursa.
"Atragerea de finantare de pe piata de capital nu este principalul motiv pentru care vrem sa ne listam actiunile pe piata. Actionarul nostru majoritar, care este listat la Bursa din Londra ne poate asigura finantarea de care avem nevoie. Dorim sa aratam ca suntem o banca transparenta," a spus Omer Tetik, vicepresedinte adjunct al bancii.
El a estimat ca lansarea ofertei publice de actiuni la avea loc in a doua jumatate a anului viitor dupa ce banca va finaliza majorarea de capital pe care o deruleaza in prezent, iar Adunarea Generala a Actionarilor va aproba lansarea ofertei initiale. Ideea listarii actiunilor pe piata a apartinut, conform lui Tetik, chiar actionarului majoritar.
Finansbank Turciadetine 71.79% din actiuni, o alta companie a grupului, Finans Leasing Romania controleaza 4,79% din actiuni. Restul de 23,42% din actiunile bancii se afla in posesia a peste 700 de persoane fizice si juridice romane, aflate in proprietatea acestora dinainte de preluarea de catre turci, in 2000, a Bancii de Credit Industrial si Comercial.
Finansbank urmeaza sa ofere public un numar de actiuni care sa poata asigura o lichiditate buna pe piata secundara si sa ii permita sa fie listata la categoria I a pietei, adica cel putin 15% din capitalul social. O hotarare privind numarul exact de actiuni care va fi oferit public nu a fost inca luata.
Finansbank a emis luna trecuta obligatiuni in valoare de 410 miliarde de lei (10 milioane de euro), oferta bancii, in valoare de 350 miliarde de lei fiind suprasubscrisa. Obligatiunile au o scadenta de trei ani si au fost cumparate de 135 de investitori. Cei 28 de investitori straini care au subscris au cumparat 49,9% din valoarea emisiunii.
Dobanda platita de banca pentru aceste obligatiuni va fi calculata ca medie aritmetica a dobanzilor BUBID si BUBOR la sase luni plus 0,75 puncte procentuale, si va fi actualizata din sase in sase luni. Prima rata a dobanzii va fi de 18%. Finansbank va folosi fondurile astfel atrase pentru a sustine activitatea de creditare pe termen lung.
Finansbank Romania a inregistrat, in 2003 un profit net de 59,9 miliarde de lei (1,4 milioane de euro), comparativ cu 40,4 miliarde lei la sfarsitul anului 2002. Finansbank a decis la inceputul lunii august sa isi majoreze capitalului social de la 474,6 miliarde lei la 600 de miliarde lei. A doua etapa a majorarii, in care Finansbank Turcia va cumpara actiunile ramase nesubscrise de micii actionari, urmeaza sa se incheie pe 19 noiembrie.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO