Bănci și Asigurări

Trezoreria zice ca nu mai are nevoie de bani

08.09.2004, 00:00 23



"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse ca urmare a nivelului disponibilitatilor existente in soldul contului general al Trezoreriei Statului."



Cu aceasta formula s-a incheiat ieri cea de-a doua licitatie de plasare titlurilor de stat din aceasta luna in urma careia Finantele n-au ridicat un leu de pe piata.



Tocmai cand incepuse sa se lege reconstructia curbelor de randamente, Ministerul Finantelor ajunge sa nu mai imprumute bani de pe piata in conditiile ajustarii drastice a deficitului bugetar la 1,64% din PIB, pentru protejarea tintei de inflatie, si a cresterii incasarilor.



Si astfel piata ramane inca o data fara repere de constructie a preturilor pentru diferite produse financiare, repetand experienta din urma cu un an, cand motivul Finantelor de a sacrifica nevoile pietei interne se baza pe oportunitatea unor imprumuturi considerate mai ieftine de pe piata externa.



La licitatia de ieri pentru titluri de stat cu scadenta la un an, bancile au depus cereri in valoare de 3.435 miliarde de lei, de peste sase ori mai mare decat suma de 500 miliarde oferita de Finante. Pe 24 august, la ultima emisiune de titluri pe un an adjudecata, dobanda coborase la 15,63%, cu 1,11 puncte procentuale sub nivelul din urma cu o luna.



Pe 2 septembrie, Ministerul Finantelor a refuzat de asemenea sa ia bani din piata - de acea data prin plasarea de obligatiuni de stat cu scadenta la doi ani, invocand aceleasi "disponibilitati existente".
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO