Bănci și Asigurări

Trezoreria vrea să vândă din nou certificate de trezorerie de 1 mld. de lei

Trezoreria vrea să vândă din nou certificate de trezorerie de 1 mld. de lei

Autor: Claudia Medrega

18.04.2011, 13:12 125

Ministerul Finanţelor a programat pentru astăzi o licitaţie cucertificate de trezorerie pe cinci luni în valoare de un miliard delei.

Analiştii ING Bank apreciază că Finanţele deviază de la scadenţaobişnuită, de şase luni, cu intenţia de a uniformiza structuradatoriei publice.

La licitaţia precendentă cu certificate de trezorerie, din 11aprilie, Finanţele au vândut certificate pe un an în valoare deaproape 2,3 mld. lei (557 mil. euro), dublu faţă de nivelulprogramat, pe fondul interesului ridicat din partea investitorilorpentru astfel de titluri.

Ofertele de cumpărare înainte de cele 12 bănci care acţioneazăca dealeri pe piaţa primară a titlurilor de stat au depăşit de treiori volumul anunţat al emisiunii, de un miliard de lei. Pe fondulcererii ridicate, Trezoreria a reuşit să împingă randamentul înjos, certificatele fiind plasate la un randament mediu de 6,84%,faţă de 6,88% pe an la licitaţia organizată pe 4 aprilie.

"Participanţii la piaţa secundară sunt pregătiţi să cumperecertificatele cu scadenţa la şase luni la 6,3% şi este posibil carandamentul mediu al licitaţiei de astăzi să se situeze chiar uşorsub acest nivel", consideră analiştii ING.

Pentru întreaga lună aprilie ministerul a anunţat că vrea săatragă fonduri de 4,5 mld. lei prin vânzarea de titluri, cu 24% maimult faţă de martie, când a împrumutat 3,6 mld. lei.

În primul trimestru, Finanţele au angajat împrumuturi de 15,1mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie,valoare plasată la limita inferioară a programului de 15-17 mld.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO