Bănci și Asigurări

Trezoreria se gandeste sa mute banii de la BNR la banci

Trezoreria se gandeste sa mute banii de la BNR la banci

Stefan Nanu, director general al Directiei Trezorerie si Datorie Publica din MEF

01.10.2008, 20:00 131

Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa refinanteze imprumuturile pentru finantarea temporara a deficitelor bugetare si sa treaca la un management activ al lichiditatilor din contul Trezoreriei statului prin efectuarea de plasamente pe piata monetara, disponibilitatile aflandu-se in prezent in cont la BNR.

"In vederea evitarii aparitiei unor dezechilibre temporare in soldul contului curent general al Trezoreriei statului, prin reglementarile legale s-a stabilit o limita minima care trebuie pastrata in soldul contului curent general al trezoreriei in cazul efectuarii plasamentelor financiare, aceasta fiind de un miliard de lei", a declarat pentru ZF Stefan Nanu, seful Trezoreriei.
Unul dintre obiectivele acestor operatiuni il constituie administrarea contului curent general al Trezoreriei intr-un mod transparent, responsabil, in conditii de control si limitare a riscurilor.
Finantele pot efectua plasamente sub forma depozitelor la termen garantate cu active eligibile de natura titlurilor de stat sau alte active pentru fructificarea disponibilitatilor ramase in soldul contului curent al Trezoreriei. Valoarea ajustata a activelor eligibile aduse in garantie trebuie sa acopere in proportie de 100% plasamentul acordat si dobanda aferenta, intregita la valoarea nominala a unui titlu de stat. Totodata, Finantele pot sa realizeze plasamente financiare prin efectuarea de cumparari sau vanzari reversibile de titluri de stat - repo/revers repo.
"Pana in momentul de fata nu au fost efectuate plasamente financiare prin utilizarea instrumentelor descrise in legislatie existand inca discutii cu privire la cadrul procedural si de reglementare aferente acestor operatiuni in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor pentru acoperirea riscului de credit asociat acestor operatiuni", a explicat Nanu.
De asemenea, in prezent se lucreaza pentru cuprinderea in cadrul legislativ a unor prevederi clarificatoare privind modalitatea executarii garantiilor reprezentand titlurile de stat gajate de catre institutiile de credit in cadrul operatiunilor de plasare efectuate de catre trezorerie, precum si a surselor de plata a diferentelor care pot aparea in cazul executarii acestor garantii.
La finele anului trecut, din disponibilitatile contului trezoreriei s-au finantat prin imprumuturi temporare deficite bugetare de circa 30 mld. lei. Acumularea imprumuturilor din disponibilitatile temporare ale contului trezoreriei utilizate pentru finantarea deficitului bugetar din anii precedenti a fost determinata, in principal, de faptul ca timp de 15 luni, din septembrie 2005 pana in decembrie 2006 inclusiv, Finantele nu au mai atras de pe piata imprumuturi prin emisiuni de titluri de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO