Bănci și Asigurări

Treichl va cere al patrulea mandat la şefia Erste

Autor: Razvan Voican

22.02.2011, 23:46 47

Andreas Treichl, care conduce Erste Group de peste 13 ani, vasolicita în vara anului viitor reînnoirea mandatului de directorgeneral (CEO) acordat de Consiliul de Supraveghere al băncii,afirmă reprezentanţii grupului austriac.

El este la al treilea mandat consecutiv şi nu intenţionează săse retragă din funcţie, potrivit surselor citate. Consiliul deSupraveghere al Erste este condus de Heinz Kessler, fost directorgeneral, din această structură făcând parte şi Juan Maria Nin, CEOal grupului spaniol La Caixa care a cumpărat 10,1% din Erste.

Treichl, 58 de ani, a fost arhitectul extinderii grupuluiaustriac în Europa Centrală şi de Est, începând cu preluarea celeimai mari bănci din Cehia în 2000 şi culminând cu achiziţia BCR în2005, cel mai costisitor pariu al său, în valoare de 3,75 mld.euro.

"Andreas Treichl deţine al treilea mandat consecutiv în poziţiade director general al Erste Group şi nu intenţionează să seretragă din funcţie anul viitor. Mandatul dumnealui va expira îniunie 2012 şi, ca atare, va solicita reînnoirea acestuia de cătreConsiliul de Supraveghere, conform procedurii standard", precizeazăreprezentanţii Erste. Dintr-o regretabilă eroare, în ediţia de ieria ZF, în articolul "Sfârşitul unei ere: Ruttenstorfer, cel care acumpărat Petrom, pleacă" a apărut informaţia falsă potrivit căreiaşi Treichl ar urma să se retragă din funcţie anul viitor, când îiexpiră actualul mandat.

Şeful Erste este şi cel mai mare acţionar individual al băncii,cu un portofoliu de 184.640 de acţiuni în noiembrie anul trecut şicare ar valora aproape 7 mil. euro la preţul de ieri de 37,9 europe acţiune. Şi cei trei fii ai săi Alfred, Jakob şi Paul figureazăcu mici achiziţii de acţiuni în 2007-2008.

În timpul mandatului său, preţul acţiunilor Erste a urcat pânăla recorduri istorice de 61 de euro pe acţiune, dar în contextulcrizei din 2009 s-a prăbuşit până la aproape 7 euro, pentru ca înultimele luni să oscileze între 30 şi 40 de euro pe acţiune.

Treichl a avut în anii de dinaintea crizei statutul de cel maibine plătit bancher austriac, ajungând la câştiguri de 4,4 mil.euro în 2007 şi 3,3 mil. euro în 2008, mai ales pe seamabonusurilor încasate. El este membru al ramurii europene a ComisieiTrilaterale, grup internaţional de reflecţie înfiinţat în 1973 deun grup format în jurul magnatului american David Rockefeller şi aicărui singuri membri din România sunt Mugur Isărescu şi MihaiTănăsescu.

Treichl urmăreşte îndeaproape afacerile Erste din România, fiindşi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR - singurasubsidiară a grupului în care deţine această funcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO