Bănci și Asigurări

Treichl rămâne şeful Erste până în 2017 şi poate ajunge la 20 de ani de mandat

Treichl rămâne şeful Erste până în 2017 şi poate ajunge la 20 de ani de mandat

Andreas Treichl (desen) a hotărât să-l retrimită la Bucureşti pe cehul Martin Skopek pentru consolidarea businessului de retail al BCR, după ce banca a intrat pe pierderi în T3

Autor: Razvan Voican

21.12.2011, 00:06 898

Andreas Treichl, bancherul austriac care conduce Erste de 14 ani şi care şi-a asumat personal pariul de 3,75 mld. euro pentru preluarea BCR în 2006, rămâne managerul grupului pe timp de criză după ce consiliul de supraveghere i-a prelungit mandatul de CEO până la jumătatea anului 2017.

Actualul mandat se încheia formal în vara lui 2012, însă Treichl îşi exprimase deja intenţia de a rămâne la post, iar administratorii băncii au dorit să dea în avans acest semnal de continuitate la vârf, mai ales după ce Erste a intrat pe pierdere la nouă luni cu aproape 1 mld. euro.

Cu noul mandat de cinci ani, el ar putea deveni unul dintre cei mai longevivi şefi de bancă relevantă în Europa, cu nu mai puţin de 20 de ani în poziţia de CEO. Treichl, care împlineşte la vară 60 de ani, ar avea la sfârşitul noului mandat vârsta de pensionare.

El este în acelaşi timp CEO al băncii şi chairman al boardului fundaţiei Erste Stiftung, principalul acţionar al Erste Group, având şi statutul de cel mai mare acţionar persoană fizică al băncii pe care o conduce. Cu alte cuvinte, Treichl este direct interesat de performanţa Erste şi implicit a preţului acţiunii.

În prezent o acţiune Erste valorează 12 euro pe bursa de la Viena, în scădere cu aproape 60% faţă de nivelul de acum 6 luni. Pachetul de acţiuni deţinut de Treichl s-a depreciat astfel la circa 2,2 mil. euro, valoarea fiind de trei ori mai mică decât în primăvara acestui an. Şeful Erste deţine şi funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, ocupându-se direct de selecţia managementului băncii.

Şi Manfred Wimmer, 55 de ani - mâna dreaptă a lui Treichl în proiectul de preluare a BCR - a fost reconfirmat pe po­ziţia de CFO al Erste Group până în 2017. El a ocupat în prima jumătate a lui 2008 funcţia de CEO interimar al BCR şi continuă să urmărească îndeaproape situaţia băncii locale inclusiv din poziţia de vicepreşedinte al consiliului de supraveghere.

Presiune pe resursele de top management

Confruntaţi cu tensiuni la filialele din Ungaria şi din România, austriecii de la Erste au hotărât să disloce doi membri ai boardului executiv de la Viena pentru a-i trimite la Budapesta şi respectiv Bucu­reşti, comitetul executiv fiind restrâns la cinci membri.

Conducerea operaţiunilor din Ungaria, unde Erste ca şi alte bănci înregistrează pierderi importante, i-a fost încredinţată chiar şefului riscului pe tot grupul Bernhard Spalt.

La BCR revine pe postul de vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul cehul Martin Skopek, 44 de ani, care a fost şi primul expat adus de austrieci în banca locală în toamna lui 2006 şi care a restructurat de sus până jos businessul de retail şi a lansat BCR Locuinţe. El va trebui să se împartă între managementul portofoliului de retail al BCR şi coordonarea operaţiunilor pe acest domeniu la nivelul întregului grup Erste.

Mai mult, el va rămâne preşedinte al consiliului de retail al Erste Group, rezultând o încărcare importantă cu responsabilităţi.

Treichl a decis să-l retrimită pe Skopek la Bucureşti după numai un an şi jumătate în care conducerea retailului BCR i-a fost încredinţată Oanei Petrescu, care din 31 martie 2012 ar urma să rămână consultant al managementului.

Petrescu a fost şefa retailului exact în perioada scandalului creat anul trecut de Ordonanţa 50 privind creditele pentru persoane fizice, care a şifonat imaginea BCR. Ea a fost o prezenţă foarte discretă la şefia retailului celei mai mari bănci de pe piaţă, iar zvonurile privind plecarea din funcţie se înmulţiseră din toamnă.

Rămâne de văzut dacă Treichl va considera suficient să-l readucă la Bucureşti pe Martin Skopek, unul dintre managerii tineri din Erste care i-au câştigat încrederea, sau va face şi alte schimbări după ce BCR a ajuns la nouă luni pe locul doi în topul pierderilor din sistemul bancar după standardele româneşti de contabilitate, cu un minus de 377,6 mil. lei, fiind întrecută doar de Volksbank.

Surse bancare afirmă că Erste caută şi alte soluţii pentru întărirea managementului BCR în contextul tensiunilor provocate la nivelul bilanţului băncii de prelungirea recesiunii. BCR a anunţat săptămâna trecută prelungirea mandatului lui Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedintele executiv pe corporate, cu doi ani şi jumătate, în con­diţiile în care portofoliul de companii s-a dovedit cel mai dinamic în ultimii ani.

În schimb, nu a fost anunţată o decizie similară în cazul CEO-ului Dominic Bruynseels, care conduce banca din vara lui 2008, cu trei luni înainte să fie numit Schoiswohl. Formal, mandatul bancherului britanic se încheie la sfârşitul lunii iunie 2012 şi oricum este protejat de un "golden parachute" consistent. Recent, el a fost invitat la Viena la conferinţa Erste cu investitorii pentru a prezenta situaţia BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO