Bănci și Asigurări

Trei banci si doi auditori, aproapegata de aviz pentru pensii private

05.03.2007, 18:12 29

Cel putin trei banci si doua companii de audit se pregatesc sa depuna cererea de avizare pentru a deveni depozitari, respectiv auditori, in cadrul sistemului de pensii private, a declarat Mircea Oancea, presedintele autoritatii de reglementare de pe piata.
"Cele trei banci sunt BCR, Bancpost si ING Bank, iar auditorii sunt PricewaterhouseCoopers si Deloitte. Asteptam cererile de avizare din partea acestora cel mai probabil in cursul acestei saptamani, din moment ce documentatiile necesare sunt in stadii avansate, iar unele institutii au si platit taxa necesara pentru avizare", a declarat Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, piata pensiilor private, asteptata sa debuteze in luna mai, se va imbogati cu trei noi depozitari ai activelor fondurilor de pensii, dupa ce BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, a fost deja avizata in acest sens de Comisie.
In acelasi timp, auditori ai fondurilor de pensii private vor fi toti membrii asa-numitului grup Big Four, care reuneste cele mai mari patru companii de audit si consultanta din lume si de pe piata locala.
Pe langa Ernst&Young (firma de audit deja avizata) si KPMG (care a depus deja cererea de avizare), fondurile de pensii vor fi auditate si de PwC si Deloitte. Conform legislatiei pietei pensiilor private, toate fondurile de pensii vor trebui auditate.
Cat despre administratorii viitoarelor fonduri, patru companii de asigurare s-au inscris deja in cursa de autorizare.
Trei companii de asigurari de viata (BCR Asigurari de Viata, Aviva si ING Viata) au depus cereri de autorizare a unui fond de pensii facultative (pilonul III), iar Allianz-Tiriac, companie mixta de asigurare, a depus cererea de autorizare pentru constituirea unei societati specializate in pensii private, conform legislatiei specifice.
Piata pensiilor private va deveni in cativa ani cea mai mare afacere de pe piata financiara locala, activele fondurilor de pensii fiind asteptate sa depaseasca un miliard de euro in primii trei ani de functionare, conform estimarilor jucatorilor interesati.
Debutul pietei va avea loc in luna mai a acestui an, odata cu varsarea primelor contributii in fondurile de pensii facultative. Cat priveste pensiile obligatorii (pilonul II), startul platii primelor contributii se va da in luna ianuarie a anului viitor, conform calendarului anuntat de CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO