Bănci și Asigurări

Trei bănci au jumătate din cardurile de credit din piaţa locală

Trei bănci au jumătate din cardurile de credit din...

Autor: Anelis Baciu

04.12.2018, 00:07 4355

Trei bănci - Raiffeisen, BNP Paribas Personal Finance şi Banca Transil­vania - controlează aproape jumătate din cardurile de credit din piaţa locală, în portofoliile lor regăsindu-se circa 1,4 milioane de astfel de carduri, potrivit datelor ZF.

Lider, cu o cotă de piaţă de peste 17%, este Raiffeisen. La finalul lunii septembrie 2018 austriecii aveau în portofoliu peste 490.000 de carduri de credit, numărul cardurilor nou emise fiind în creştere cu 10% faţă de luna septembrie 2017.

Raiffeisen este urmată în topul băncilor cu cele mai multe carduri de credit de BNP Paribas, sucursala locală a gigantului francez cu acelaşi nume şi cea mai nouă instituţie de credit intrată în statisticile BNR. BNP Paribas avea la finalul lunii septembrie 2018 circa 470.000 de carduri de credit. Podiumul este completat de Banca Transilvania, care a ajuns la finalul lunii septembrie la circa 410.000 de carduri de credit în portofoliu, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 14%.

Pentru bancă cardul de credit este un produs cu două surse de câştig. Pe o parte, banca câştigă ca urmare a comisioanelor plătite de comercianţi, iar pe de altă parte câştigă şi mai mult în momentul în care clientul nu plăteşte rata în perioada de graţie şi ajunge să suporte dobânzile care ajung în medie la 30% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO