Bănci și Asigurări

Tranzacţiile la comercianţi cu carduri Visa au crescut cu 30% în România

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

24.01.2012, 14:00 198

Numărul cardurilor emise sub sigla Visa în România a crescut cu 4,5% în anul fiscal încheiat în septembrie 2011, la 6,85 milioane, în timp ce tranzacţiile la comercianţi şi sumele plătite au urcat cu aproximativ 30%, a anunţat marţi compania.

Potrivit directorului general pentru România al Visa Europe, Cătălin Creţu, comapania a înregistrat creşteri cu mult peste media pieţei, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de carduri emise, unde în ciuda unei rate relativ reduse, ritmul a fost de trei ori mai mare faţă de piaţă.

Numărul tranzacţiilor la POS cu carduri Visa a crescut cu peste 30% în 2011 , reprezentând aproximativ 37% din totalul tranzacţiilor pe carduri Visa, în urcare de la 32% în 2010, potrivit datelor pe România publicate de Visa Europe.

Sumele cheltuite la POS pe carduri Visa au avansat cu 29,2%, reprezentând 16,5% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa. În acelaşi timp, valoarea medie a tranzacţiei la POS a continuat să scadă, la 38,1 euro, confirmând tendinţa de utilizare a cardurilor Visa pentru plăţi cotidiene, mai mici ca valoare.

În ceea ce priveşte cardurile de credit, cifrele arată că posesorii s-au limitat preponderent la a cumpăra produse de bază. Valoarea medie a tranzacţiei pe cardurile de credit la POS a scăzut cu 6,6%, indicând că românii au redus cheltuielile de mare valoare, în timp ce valoarea totală tranzacţionată la POS a crescut cu peste 44%.

De asemenea, segmentul cardurilor de business a înregistrat o creştere pozitivă pe toţi indicatorii.

Astfel, au fost emise mai multe carduri Visa business (+19,4%), volumul tranzacţionat pe aceste carduri a fost mai mare atât ca total (+50%) cât şi doar la POS (+48,5%), iar numărul trazacţiilor la comercianţi a fost în creştere (+38.7%), ceea ce arată preferinţa tot mai mare a companiilor pentru utilizarea cardurilor.

"Piaţa cardurilor a continuat să se dezvolte rapid în ultimii ani în pofida condiţiilor economice dificile. Am observat că tot mai mulţi români au început să înţeleagă mai bine multiplele avantaje ale cardurilor, folosindu-le tot mai des şi pentru cumpărături de valoare din ce în ce mai mică. Cardurile de credit şi de business au raportat creşteri de două cifre pentru toţi indicatorii, de remarcat fiind majorarea numărului de tranzacţii la POS cu carduri de credit de aproape 55%", a declarat Cătălin Creţu, Director General România, Visa Europe.

Numărul de carduri Visa a crescut cu 4,5%, la 6,85 milioane carduri Visa în România. Cardurile de debit reprezintă cea mai mare parte a portofoliului, aproape 80% din totalul cheltuielilor reprezentând tranzacţii cu carduri de debit.

În 2012, Visa va încuraja şi mai mult utilizarea cardului la comercianţi, prin campanii de comunicare, promoţii, lansări de produse şi servicii inovatoare şi va continua să extindă reţeaua de acceptare, inclusiv în rândul autorităţilor publice locale şi centrale pentru plata taxelor şi impozitelor prin card.

În Europa, sunt peste 445 milioane carduri Visa de debit, credit şi business. La sfârşitul anului încheiat în septembrie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1.700 miliarde euro. 14% din cheltuielile la POS din Europa au fost făcute cu un card Visa şi aproape 80% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri de debit.

Visa Europe este deţinută şi condusă de peste 3.700 bănci membre din Europa şi a fost formată în iulie 2004. Visa Europe este independentă de corporaţia globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa, în timp ce ambele companii operează pentru a asigura interoperabilitatea globală. Fiind un sistem de plăţi european dedicat, Visa Europe este capabilă să răspundă rapid la cerinţele specifice pieţei bancare europene şi clienţilor - deţinători de carduri şi comercianţi - şi să împlinească obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piaţă internă de plăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO