Bănci și Asigurări

Tranzacţii cu carduri de 22 mld. euro din care 18 mld. euro retrageri

Tranzacţii cu carduri de 22 mld. euro din care 18 mld. euro retrageri

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

19.11.2012, 00:07 661

Volumul plăţilor efectuate cu cardul la comercianţi şi pe internet a depăşit 17 miliarde de lei (4 mld. euro) în primele trei trimestre din acest an şi a ajuns la 18% din totalul tranzacţiilor pe fondul promovării mai agresive de către bănci a alternativei plăţii directe şi al exploziei magazinelor online.

Retragerile de numerar reprezintă însă grosul tran­zacţiilor şi au atins 79 miliarde de lei (18 mld. euro) în primele nouă luni.

Volumul total al plăţilor efectuate cu cele peste 13 milioane de carduri aflate în circulaţie pe piaţa locală s-a apropiat de 96 miliarde de lei (22 mld. euro) în primele nouă luni, fiind în creştere cu 11% faţă de perioada corespun­zătoare a anului trecut. Tranzacţiile la comercianţi şi cele pe internet au înregistrat însă un ritm de creştere mai accelerat, de circa 20%.

Creşterea tranzacţiilor la comercianţi vine şi în contextul în care bancherii şi-au extins reţelele de acceptare şi numărul de POS-uri instalate la comercianţi a crescut cu 50% în ultimii patru ani. La sfârşitul lunii septembrie existau pe piaţă peste 125.000 de POS-uri după ce într-un interval de numai trei luni au fost instalate peste 1.500 de terminale.

Numărul de ATM-uri a continuat însă să scadă şi a ajuns la 10.900 de unităţi în septembrie, fenomen înregistrat şi în trimestrele anterioare şi care se datorează închiderilor de sucursale şi agenţii.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO