Bănci și Asigurări

Tranzacţie surpriză între nemţi pe piaţa din România: Allianz-Ţiriac Asigurări cumpără Gothaer, un asigurator german cu afaceri de 90 milioane de lei

Tranzacţie surpriză între nemţi pe piaţa din...

Autor: Roxana Rosu

09.12.2020, 16:00 646

Allianz-Ţiriac Asigurări a semnat un acord de preluare a Gothaer Asigurări Reasigurări, sucursala din România a grupului german, aceasta fiind prima achiziţie a unei companii de asigurări efectuată de Allianz-Ţiriac după mai bine de 25 de ani de creştere organică.

Allianz-Ţiriac Asigurări şi Gothaer Asigurări Reasigurări vor continua să îşi desfăşoare activitatea independent până la primirea tuturor aprobărilor necesare. Odată finalizată achiziţia, Allianz-Ţiriac va integra Gothaer Asigurări Reasigurări în businessul său, preluând portofoliul şi angajaţii.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de primirea aprobărilor din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Consiliului Concurenţei.

Valoarea tranzacţiei este supusă unor clauze de confidenţialitate.

”După 25 de ani de creştere exclusiv prin forţe proprii, Allianz-Ţiriac deschide un nou capitol în povestea sa de succes. Această achiziţie este o dovadă a stabilităţii Allianz-Ţiriac într-o perioadă plină de provocări pentru mediul de business, dar şi a angajamentului acţionarilor Allianz-Ţiriac faţă de economia românească. Gothaer România, o companie care şi-a construit în cei 8 ani de prezenţă locală o reputaţie solidă şi un portofoliu echilibrat, va fi pentru Allianz-Ţiriac un bun motor de creştere. Allianz-Ţiriac îşi menţine planurile de dezvoltare şi îşi păstrează deschiderea spre noi oportunităţi de creştere. Mulţumim reprezentanţilor Gothaer pentru sprijin, profesionalism şi colaborarea pe parcursul negocierii”, a declarat Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Allianz-Ţiriac, al doilea cel mai mare asigurător din piaţa locală, a terminat primele nouă luni din 2020 cu un volum al primelor brute subscrise de peste 1 mld. lei, cu 2,5% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp profitul operaţional al asigurătorului a crescut cu 25%, ajungând la circa 124 mil. lei .

Gothaer Asigurări a încheiat anul 2019 cu o scădere de două cifre, respectiv de 42% a nivelului de prime brute subscrise, faţă de anul 2018, ajungând la un volum al primelor subscrise de 90 mil. lei. Compania are un  capital social de 62,7 mil. le

Oliver Schoeller, CEO al Gothaer Group: Din momentul în care Gothaer România a devenit parte a grupului Gothaer în 2012, compania a avut o dezvoltare impresionantă. Echipa extrem de profesionistă şi dedicată a stabilit noi standarde în ceea ce priveşte satisfacţia clienţilor. În ultimele luni, grupul Gothaer şi-a schimbat direcţia strategică pentru a pune accentul pe piaţa de origine, Germania. Prin urmare, suntem încântaţi că Gothaer România va deveni acum parte a uneia dintre cele mai importante companii de asigurări din România. Sunt convins că Allianz-Ţiriac va construi pe ceea ce Gothaer România a realizat până acum şi va deschide noi oportunităţi pentru echipă.

Până la finalizarea tranzacţiei, clienţii Gothaer Asigurări Reasigurări vor folosi aceleaşi date de contact pentru obţinerea de informaţii privind produsele şi serviciile de asigurări, plata primelor, notificarea daunelor sau acces la partenerii medicali.

În această tranzacţie, compania Allianz-Ţirac a fost asistată de firma de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA, iar PwC a fost consultantul în procesul de due diligence, în timp ce Gothaer Asigurări Reasigurări a fost asistată de firma de avocatură Hogan Lovells LLP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO