Bănci și Asigurări

Tranzactie esuata la Romanian International Bank?

16.07.2001, 00:00 26



Negocierile privind tranzactia prin care un grup financiar amercian - Merchant's Bank of California, urma sa cumpere banca romaneasca Romanian International Bank (RIB), detinuta indirect de statul turc, au intrat intr-un punct mort, conform unor surse de pe piata bancara romaneasca.

"Se pare ca tranzactia a cazut", a mentionat sursa citata. Dupa ce se intelesesera asupra celor mai multe aspecte ale afacerii, in ultimul moment, autoritatile din Turcia au venit cu o conditie suplimentara, care a fost considerata inacceptabila de catre americanii de la Merchant's Bank of California.

Cea mai mare parte a negocierilor pentru RIB s-au purtat in Turcia. Banca Nationala a Romaniei a fost informata de grupul american ca intentioneaza sa cumpere RIB.

Romanian International Bank este detinuta direct de grupul turc Sumerbank, care are 99,7% din actiunile bancii. In urma crizei care a zguduit piata financiara turca, grupul a fost preluat in prima parte a anului de catre statul turc. Acesta trebuie sa vanda acum si banca din Romania.

De Romanian International Bank s-a mai interesat si fondul de investitii Broadhurst, care deruleaza afaceri de peste 200 milioane de dolari in Romania.

Pe fondul succesului inregistrat de alte grupuri bancare turcesti pe piata romaneasca in anii 1993-1995, Sumerbank a decis sa vina si ea la Bucuresti.

In 1998, RIB a devenit operationala, investitorii turci anuntand ca au planuri mari de investitii si expansiune. RIB si-a inceput activitatea extrem de agresiv, lansand mai multe produse noi, intre care primul card de creditpentru pesoane fizice. Strategia de expansiune a esuat insa pentru ca actionarii majoritari au inceput sa aiba probleme financiare in Turcia.

Activitatea bancara de la Bucuresti a fost trecuta efectiv in conservare, derulandu-se doar operatiunile minim necesare pentru mentinerea pe piata.

La sfarsitul anului trecut, RIB detinea active nete bilantiere de 429,098 miliarde de lei, respectiv 16,55 milioane de dolari. Cu aceste cifre, banca detinea o pondere de 0,199 in sistemul bancar romanesc.

Dupa ce au avut o crestere exponentiala, grupurile financiare turcesti si-au temperat expansiunea pe piata romaneasca, iar BTR, cea mai activa dintre bancile cu capital turcesc, a cazut, fiind la un pas de declararea falimentului.

Autoritatile turce trebuie sa rezolve acum si problema BTR.

La sfarsitul anului trecut, Finansbank era cel mai bine plasata dintre bancile turcesti, situandu-se pe locul 14, cu o pondere de 1,034% in totalul activelor nete ale sistemului bancar romanesc.

Demirbank se situa pe locul 17, cu pondere de 0,79%, iar UGBI Bank, sucursala a grupului Garanti, detinea 9,9% din totalul activelor sucursalelor bancilor straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO