Bănci și Asigurări

Tranzacţia prin care polonezii de la Unilink intră în acţionariatul Safety Broker, principalul broker în asigurări de pe piaţa locală, analizată de Consiliul Concurenţei

Tranzacţia prin care polonezii de la Unilink intră în...

Autor: Cristina Bellu

18.01.2022, 12:43 299

Consiliul Concurenţei anunţă că analizează tranzacţia prin care Unilink, cel mai mare grup de brokeraj de asigurări Polonia şi din regiunea Europa Centrală şi de Est (CEE), a intrat în luna decembrie a anului trecut în acţionariatul companiei Safety Broker, principalul broker în asigurări de pe piaţa locală.

“Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În urma tranzacţiei, Safety Broker de Asigurare va fi controlată în comun de către Unilink, Safety Credit şi  Robert Niţă.

Totodată, conducerea Safety Broker va fi asigurată în continuare de Viorel Vasile - CEO şi membru fondator. În acelaşi timp, boardul companiei va fi format din trei reprezentaţi Safety Broker - Viorel Vasile, Robert Nita şi Cati Stoican, si doi reprezentaţi Unilink, Igor Rusinowski şi Aleksandra Friedel.

Safety Broker de Asigurare este cel mai mare distributor de asigurări din România şi Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de aproximativ 8% şi prime intermediate în valoare de 150 mil. euro  la finalul anului 2021.

Compania de brokeraj în asigurări Safety Broker a intermediat în primele 9 luni ale anului 2021 prime de asigurare în valoare de 531 mil. lei înregistrând o creştere  de 29,10 % faţă de perioada similară a anului 2020. Din totalul subscrierilor pe primele 9 luni cele mai mari creşteri au fost înregistrate la următoarele tipuri de asigurări: Asigurări de Garanţii - 49,69%, CMR- 33,28%,Asigurări Locuinţe- 29,45%, Asigurări Casco- 23,01%, Viaţă şi Sănătate-21,40%.

Unilink are ca obiectiv construirea celei mai mari platforme de vânzări de asigurări din CEE. În paralel cu preluarea Safety Broker, polonezii şi-au asigurat şi piaţa din Bulgaria prin preluarea pachetului majoritat de acţiuni al I&G Broker, cel mai mare distribuitor de asigurări din Bulgaria.

Compania a intermediat anul trecut prime de asigurare de peste 650 mil. euro, ceea ce o poziţionează în varful clasamentului pieţei de retail în asigurări din regiunea centrală şi de est a Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO