Bănci și Asigurări

Tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, analizată de Consiliul Concurenţei

Tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără...

Autor: Cristina Bellu

02.04.2024, 12:50 1919

Tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, respectiv OTP Bank, OTP Leasing şi OTP Asset Management a ajuns în analiza Consiliului Concurenţei.

“În conformitate cu prevederile Legii concurenţei, această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, spun reprezentanţii instituţiei.

Consiliul de administratie al Băncii Transilvania a aprobat pe 8 februarie 2024 perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI şi OTP Leasing România IFN) pentru 347,5 mil. euro, ceea ce înseamnă un multiplu de 0,75 faţă de activele OTP.

În urma acestui acord, OTP Bank pleacă din România după 20 de ani, perioadă în care a câştigat teren, atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică, urcând în top 10 al celor mai mari bănci de pe piaţa locală.

OTP Bank este a patra bancă achiziţionată de Banca Transilvania - liderul pieţei bancare locale, cu o cotă de piaţă de peste 20% -, după Idea Bank (2022), Bancpost (2018) şi Volksbank (2015).

Pe lângă aprobarea de la Consiliul Concurenţei, tranzacţia mai are nevoie şi de acordul BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO