Bănci și Asigurări

Transilvania ia un credit sindicalizat de 75 mil. euro

23.12.2005, 18:20 34

Banca Transilvania a obtinut un credit sindicalizat in valoare de 75 milioane de euro, acesta fiind primul imprumut de acest tip contractat de banca, conform Bursei de Valori.

Imprumutul are o maturitate de cinci ani si a fost obtinut la o marja de 1,25% peste dobanda EURIBOR (rata procentuala anuala a dobanzii la depozite determinata de Asociatia Europeana a Bancilor din UE).

In contractarea imprumutului, Banca Transilvania a avut ca aranjori mandatati bancile Bank Austria Creditanstalt si Citibank.

Reprezentantii bancii nu au dorit sa ofere mai multe detalii la aceasta data privind acest credit, spunand ca toate informatiile vor fi oferite pe data de 12 ianuarie a anului viitor.

Banca Transilvania a mai imprumutuat anul trecut 22,5 milioane de euro in cadrul unui aranjament financiar in care 7,5 milioane de euro au provenit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), principalul actionar al bancii, iar alte 15 milioane de euro au provenit dintr-un credit sindicalizat in valoare de 15 milioane de euro.

Dupa primele noua luni ale anului, Banca Transilvania a obtinut un profit net de 73,4 milioane de lei (20 milioane de euro), in crestere cu 72% fata de perioada similara a anului trecut.

Profitul bancii a crescut in conditiile unei cresteri rapide a activelor, pe fondul unei scaderi reduse a marjelor dintre dobanzile active si cele pasive.

Credite sindicalizate au mai obtinut in acest an si alte banci de pe piata interna, cel mai mare imprumut de acest gen fiind cel contractat de BCR, care a atras un imprumut sindicalizat in valoare de 221 de milioane dolari (176 de milioane de euro) de pe piata asiatica. Imprumutul are o maturitate de trei ani, iar marja la care a fost obtinut este de 0,7% peste dobanda de referinta pentru euro, dolar sau yen japonez pe piata asiatica. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO