Bănci și Asigurări

Transformările sectorului bancar în următorii cinci ani, proiectate la ZF Bankers’ Summit

Transformările sectorului bancar în următorii cinci ani, proiectate la ZF Bankers’ Summit

Invitatul special al ZF Bankers' Summit va fi Michel Camdessus, fost director general al Fondului Monetar Internaţional timp de 13 ani

Autor: Razvan Voican

14.05.2012, 00:03 936

Industria bancară din România a reuşit să-şi conserve profilul în anii de criză, încercând din răsputeri să amâne "momentul adevărului" în care să accepte noua realitate a pieţei, însă 2012 ar putea reprezenta un punct de cotitură şi începutul unei reconfigurări a sistemului pentru următorii cinci ani.

Lideri ai celor mai mari bănci de pe piaţă, oficiali ai Băncii Naţionale şi analişti străini vor discuta cele mai probabile scenarii de schimbare a pieţei până în 2017 la conferinţa ZF Bankers' Summit pe care Ziarul Financiar o va organiza la Bucureşti în perioada 20-21 iunie.

Câte sucursale vor rămâne deschise din cele aproape 6.000 care funcţionau la sfârşitul lui 2011, în ce monedă vor mai da băncile credite, cum va evolua încrederea în sistemul bancar şi care vor fi influenţele locale ale tensiunilor la care este supusă industria bancară din zona euro - sunt numai câteva dintre întrebările la care vor fi invitate să răspundă unele dintre cele mai respectate voci ale pieţei locale şi europene. Sistemul bancar din România va fi marcat în 2012 de deciziile cruciale aşteptate în zona euro, iar una dintre acestea vizează soarta băncilor din Grecia, care sunt puternic reprezentate la nivel local, inclusiv în topul celor mai mari 10 instituţii de credit.

Din păcate, piaţa locală nu este suficient de mare şi de atractivă pentru a intra pe lista priorităţilor unor mari grupuri europene şi ca atare businessul din România este lăsat de multe ori într-un plan secund, inclusiv din prisma acoperirii nevoilor de finanţare externă. Tendinţa de restrângere a activităţii multor bănci străine va lăsa - cel puţin teroretic - mai mult spaţiu pentru dezvoltarea băncilor cu capital local, privat sau de stat.

Rămâne de văzut în ce măsură statul şi antreprenorii români vor dispune de capitalul şi resursele de know-how necesare pentru a construi un segment bancar local mai puternic, capabil să preia zonele de pe piaţă rămase neacoperite după retragerea străinilor.

Bancherii au pe masă o lungă listă de provocări, actuala conjunctură urmând să scoată în faţă adevăratele abilităţi de managament în domeniu.

Şirul creditelor neperformante parcă nu se mai termină, iar multe împrumuturi restructurate succesiv sfârşesc prin a fi recunoscute drept pierderi. Costul unei tranzacţii bancare din România - oricum semnificativ mai mare decât media europeană - devine din ce în ce mai greu de acoperit din veniturile curente, aşa că băncile se apropie pas cu pas de confruntarea cu decizii decisive de restructurare.

Invitatul special al ZF Bankers' Summit va fi Michel Camdessus, fost director general al Fondului Monetar Internaţional timp de 13 ani, perioadă în care diferite zone ale lumii au trecut prin transformări şi crize de proporţii şi au lăsat în urmă lecţii care ar putea fi utile în actuala criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO