Bănci și Asigurări

Topul dobânzilor: Care sunt cele mai ieftine credite de consum în lei. Doar două bănci mai cer clienţilor dobânzi sub 8%

Topul dobânzilor: Care sunt cele mai ieftine credite de...

Autor: Anelis Baciu

14.10.2016, 17:55 10395
Cele mai ieftine oferte pentru un cre­dit de consum în lei afişează o rată a do­bânzii cu toate costurile incluse ( DAE) de 7-8% pe an, dar sunt valabile numai pentru clienţii cu cont de salariu, con­diţie care a devenit un element de con­fort pentru bănci, mai ales având în vedere că aceste credite nu poartă nicio garanţie în spate.

Doar două bănci, Idea Bank şi Banca Românească, percep do­bânzi mai mici de 8% pe an în prezent. Idea Bank, o ban­că de talie mică, cere cli­en­ţilor o dobândă de 7,64% pe an. Idea Bank oferă aceas­tă dobândă doar dacă cli­enţii au un cont de salariu des­chis la bancă. Rata pen­tru un credit de 22.500 de lei, echi­valentul a 5.000 de euro con­tractat pe o perioadă de cinci ani este de 387,6 lei pe lună, iar costul total al îm­pru­mutului ajunge la 26.035 lei, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro. A doua cea mai bu­nă ofertă aparţine Băncii Româneşti, deţinută de grupul elen Natio­nal Bank of Greece (NBG), care prac­tică o do­bândă anuală de 7,94% pen­tru clienţii cu cont de salariu. Rata lunară pentru un credit de echivalentul a 5.000 de euro pe cinci ani este de 443,6 lei.

Dintre băncile mari, din top zece, Banca Transilvania are cea mai bună ofer­tă de creditare pentru consum cu o dobândă de 8,75%, în timp ce în cazul BCR şi BRD, dobânzile trec de 9%.

Bancherii au coborât cu dobânzi de o cifră la creditele de consum ca urmare a reducerii indicatorului Robor la trei luni în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor de retail în lei.

Scăderea a fost practic apa­najul diminuării indicatorului Robor, nu al scăderii marjei de către bănci. Robor cu scadenţa la 3 luni se află la un minim istoric de 0,69%, ceea ce înseamnă că marja băncilor este de cel puţin şapte puncte procentuale.

Costul creditelor de consum este in­flu­enţat şi de procesul de relaxare mo­netară derulat de BNR. Dobânda-cheie a fost redusă până la minimul istoric de 1,75%. Aceste măsuri au avut ca scop impulsionarea activităţii de creditare. Spre comparaţie, în 2009-2010 dobân­da la un credit de nevoi personale în lei ajungea în medie la 20%.

„Dobânzile au scăzut exclusiv ca ur­mare a reducerii Robor. Băncile chiar au urcat uşor marjele după scă­de­rea Robor pentru că o majorare mică a marjei era insesizabilă. Eu mă aş­tept să se întâmple contrariul atunci când Robor îşi va relua creşterea, iar ban­che­rii vor scădea marjele pentru a ră­mâ­ne competitivi“, a explicat Liviu Andrei, ma­naging partner al brokerului Alliance Finance.

El spune că băncile nu mai scad do­bânzile la creditele de consum pentru că există suficientă cerere din partea popu­laţiei. Mai mult, cererea de credite creşte constant, la fel şi creditele noi acordate de bănci. În primele opt luni ale anului băncile au acordat credite de nevoi personale în lei în valoare de 11,7 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prezent, creditarea de consum se realizează exclusiv în lei.

Valoarea medie a unui credit de consum este mai mică de echivalentul a 7.000 de euro, iar principalele destinaţii ale creditelor sunt amenajarea locuinţelor, achiziţia de autoturisme sau excursii. Totuşi, există şi un număr din ce în ce mai mare de români care contractează un credit pentru a investi în propria educaţie (cursuri de formare profesională, masterate), susţin jucătorii din piaţă.

Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii august a acestui an credite pentru consum şi alte scopuri în monedă locală în valoare de 35,2 miliarde de lei (echivalentul a 7,9 mld. euro), cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. La acestea se mai adaugă un stoc de credite de consum în valută în valoare de 18 miliarde de lei, cu circa 20% mai puţin decât anul trecut. Finanţările pentru consum şi-au reluat creşterea încă de la jumătatea anului.

Bancherii prognozează pentru următoarele luni o creştere de amploare a cererii de credite de consum din partea populaţiei, în timp ce în cazul finanţărilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri văd o mişcare în sens opus, potrivit unui sondaj realizat recent de BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO