Bănci și Asigurări

Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi personale din România. Ce dobânzi percep top 10 bănci din România în octombrie 2019

Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi...

Autor: Alex Ciutacu

01.11.2019, 10:20 3504

Ecartul dintre dobânda medie la creditele noi pentru populaţie şi dobânda la depozite a scăzut în septembrie 2019 la 6,16%, cel mai redus nivel din decembrie 2017.

Dobânzile anuale efective (DAE) practicate de cele mai mari zece bănci din Româ­nia la creditele în lei pen­tru populaţie în luna oc­tom­brie pleacă de la 10,4% şi pot ajunge până la 15,99%, în cazul unui credit de nevoi perso­nale standard de 20.000 de lei pe o perioadă de cinci ani, cu dobândă fixă, fără virare venit, potrivit datelor agregate de ZF în baza informaţiilor publicate şi a simu­la­toarelor de credite pe site-urile băncilor din România.

Ecartul dintre dobânda medie la cre­di­te­le noi pentru populaţie şi dobânda la depo­zitele noi pentru populaţie a scăzut în lu­na septembrie la 6,16%, cel mai redus ni­vel înregistrat din decembrie 2017, în con­textul în care dobânda medie la credite s-a ridicat la 8,08% pe an, potrivit datelor BNR.

Dobânzile la creditele de nevoi perso­nale pot varia la fiecare bancă în funcţie de tipul de dobândă ales, fixă sau variabilă, precum şi în funcţie de alţi factori precum virarea salariului la banca respectivă - ce adu­ce de obicei după sine o reducere de do­bândă -, nivelul de risc prezentat de client, ve­nitul realizat şi comportamentul de plată.

Cel mai ieftin credit de nevoi personale 

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România în topul după active, a prac­ticat în luna octombrie DAE de 11,95% la cre­ditele standard de nevoi personale obţi­nute la ghişeu, cu dobândă fixă, în com­pa­raţie cu un DAE de 12,39% în luna septembrie.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe pia­ţa locală, a practicat în luna octombrie DAE de 11,28% la creditele standard pen­tru populaţie, în comparaţie cu DAE de 10,74% oferit în septembrie. A treia bancă de pe piaţa locală, BRD-SocGen a oferit o dobândă efectivă de 14,06% în luna octombrie la creditele de consum pentru populaţie, în comparaţie cu o DAE de 14,3% în septembrie.

În acelaşi timp, subsidiara locală a italienilor de la UniCredit Bank a practicat cea mai mare DAE dintre băncile din top zece pe modelul de credit standard ales pentru analiză, de 15,99%, la fel ca şi în luna septembrie.

Raiffeisen Bank, a cincea bancă din România după active, a oferit în octombrie o DAE de 14,53% la creditele standard pentru populaţie, în comparaţie cu o DAE de 15,14% în septembrie.

Subsidiara locală a olandezilor de la ING practică un DAE de 12,9%, comparabil cu luna septembrie, în timp ce singura bancă a statului român din top zece, CEC Bank, a menţinut în octombrie DAE de 10,4%, la fel ca în septembrie - de altfel, cea mai scăzută dobândă efectivă practicată de cele mai mari bănci din România.

Alpha Bank practică o dobândă efectivă de 11,37%, analiza neluând în calcul reducerea de dobândă de 0,5% oferită în cazul încasării veniturilor la această bancă. Spre comparaţie, în luna septembrie DAE a fost de 11,85%.

Subsidiara locală a celui mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, a practicat DAE de 14,53% în luna octombrie, în comparaţie cu un nivel de 11,23% în luna septembrie. În cazul OTP, DAE pleacă de la 11,34%, în cele mai bune condiţii de creditare. În acelaşi timp, Garanti Bank România şi-a menţinut DAE la 11,71%.

Volumul creditelor noi pentru populaţie a crescut în septembrie 2019 cu 8,4% faţă de septembrie 2018, ajungând la 3,21 miliarde lei.

Creditele cu cele mai mici dobânzi

În ceea ce priveşte creditele de nevoi personale în lei pentru populaţie, costul acestora poate varia chiar şi cu câteva procente în funcţie de canalul pe care acesta este obţinut - ghişeu sau online - în funcţie de opţiunea de a-ţi vira venitul la banca respectivă, şi în funcţie de ofertele cumulative ale băncilor.

  1. Astfel, cel mai mic DAE din piaţă este practicat de BCR la produsul „Divers“, unde DAE pleacă de la 6,42% şi poate ajunge până la 16,34% pentru creditele cu dobândă fixă, unde clientul optează pentru încasarea veniturilor lunare la această bancă, potrivit platformei Conso.ro.
  2. Banca Transilvania se situează pe locul doi în topul celor mai mici DAE din piaţă în luna octombrie, cu o ofertă de 8,83%, dobândă fixă, în cazul creditului de nevoi pesonale contractat online, cu virarea venitului.
  3. A treia cea mai mică dobândă din piaţă a fost oferită de OTP Bank în luna octombrie pentru creditul de nevoi personale contractat online, cu virare venit şi dobândă variabilă, unde DAE s-a situat la 9,03%.
  4. Idea Bank oferă a patra dobândă efectivă din top, de 10,17%, în cazul creditului „VIP“ cu dobândă variabilă şi cu încasarea venitului.
  5. Top cinci cele mai bune DAE din piaţa bancară este încheiat cu produsul „Patria Plus“ de la Patria Bank, cu dobândă fixă, care vine cu o dobândă efectivă de 10,24% pe an, în cadrul în care se îndeplinesc condiţiile de virare a venitului şi de contractare a unui produs de asigurare simultan cu creditul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO