Bănci și Asigurări

Top 10 evenimente de business de urmărit în 2016

Top 10 evenimente de business de urmărit în 2016
29.12.2015, 10:30 1659

Anul 2016 va fi anul sportului, cu un campionat european şi olimpiada de vară din Brazilia, care vor impulsiona vânzările de bere şi de televizoare. De asemenea, anul va fi marcat de alegeri locale şi parlamentare, precum şi de scăderea TVA de la 1 ianuarie.

1.    TVA scade de la 24% la 20% de la 1 ianuarie

Taxa pe valoare adăugată va scădea şi pentru bunurile nealimentare şi pentru servicii de la 1 ianuarie 2016, ceea ce este de aşteptat să impulsioneze creşterea consumului. Taxa fusese majorată de la 19 la 24% în iunie 2010, ca urmare a crizei financiare care a dus la scăderea încasărilor la buget. Pentru 2016, se aşteaptă o reducere a încasărilor din TVA de la 57 mld. lei la 52 mld. lei.

2.    Operaţionalizarea achiziţiei Volksbank de către Banca Transilvania şi consolidarea în continuare a sectorului bancar

De la 1 ianuarie 2016, toate sucursalele Volksbank vor fi redenumite cu însemnele Băncii Transilvania. Aceasta este cea mai mare fuziune care a avut loc în sistemul bancar în ultimii 10 ani. Consolidarea operaţiunilor va duce la crearea unui jucător care va putea ataca locul 2 pe piaţă, după BCR, din punctul de vedere al activelor. Se aşteaptă, de asemenea, alte fuziuni în sistemul bancar.

3.    Campionatul european de fotbal din Franţa

Toţi ochii vor fi în iunie 2016 pe echipa de fotbal a României, care va deschide într-un meci cu echipa Franţei campionatul european de fotbal. În mod obişnuit, vânzările de bere şi de televizoare cresc substanţial în timpul campionatelor europene sau mondiale de fotbal. România a reuşit să se califice la un turneu final după 10 ani.

4.    Olimpiada de la Rio

Peste 10.000 de sportivi din toată lumea vor fi prezenţi la Rio de Janeiro, în Brazilia, la cea mai aşteptată competiţie mondială. România va avea cea mai slabă reprezentare din ultimii 16 ani, ca urmare a rezultatelor din calificări. Cu toate acestea, evenimentul va fi un bun prilej de comunicare pentru advertiseri şi va reţine atenţia în luna august 2016, de obicei o lună destul de slabă în publicitate.

5.    Ford va anunţa care va fi cel de-al doilea model produs la Craiova

Constructorul auto Ford va anunţa în 2016 care va fi cel de-al doilea model produs la fabrica de la Craiova, unde în prezent se produce numai modelul B-max. Americanii fac circa 50.000 de B-max pe an, iar lansarea unui nou model ar putea tripla producţia fabricii de la Craiova.

6.    Cluj-Nădlac pe autostradă

Clujul ar putea fi legat în 2016 pe autostradă de vestul Europei prin finalizarea autostrăzii Sebeş-Turda şi a celei dintre Sebeş şi Lugoj. Conform unor estimări anterioare, acestea ar trebui să fie finalizate până în decembrie 2016, însă recentele evenimente de la CNADNR – arestarea directorului general şi alte anchete în curs – ar putea să dea peste cap prognozele iniţiale.

7.    Laserul de la Măgurele

În aprilie 2016 este aşteptat să se finalizeze construcţia laserului de la Măgurele, un proiect de 300 de milioane de euro care a aşezat România “pe harta” cercetării ştiinţifice mondiale din ultimii zece ani. Proiectul început în 2007 este făcut în parteneriat cu centre de cercetare din Cehia şi Ungaria.

8.    Alegerile locale şi parlamentare

2016 va fi marcat de alegeri locale în iunie şi parlamentare în octombrie. Încă nu se ştie cine se va bate pentru Bucureşti, unde primarul Sorin Oprescu a fost scos din joc în urma anchetelor de corupţie. De evoluţia guvernului tehnocrat depinde şi o eventuală intrare a noului guvern Cioloş în procesul alegerilor.

9.    Creşterea dobânzilor de către Fed

Ca urmare a reluării unei creşteri economice solide, Banca Centrală a Statelor Unite (Fed) va trece şi la alte majorări ale dobânzii de referinţă, după cea efectuată la sfârşitul anului 2015, până la 0,25%. Aceasta va provoca un flux de fonduri dinspre pieţele emergente spre “centru”, astfel încât este de aşteptat ca ţări precum Brazilia, India sau alţi jucători “la modă” în anii anteriori să piardă din atractivitate pentru investitori.

10.  Deschiderea mallului Parklake din Bucureşti

Pe o piaţă de retail din ce în ce mai aglomerată, portughezii de la Sonae Sierra şi irlandezii de la Caelum Development pariază 180 de milioane de euro pe un centru comercial pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi care va găzdui 200 de magazine situate în estul Bucureştiului, în zona Titan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO