Bănci și Asigurări

Tomas Spurny, CEO al BCR: Nu cred că este uşor să vinzi o bancă pe piaţa din România. Este clar că sunt acţionari care vor să iasă din ţară

Autor: Alexandru Matei

23.06.2014, 16:34 261

Cele mai importante declaraţii făcute de Tomas Spurny la ZF Bankers Summit '14:

Sistemul bancar se află într-o situaţie complicată. 36 de licenţe bancare, dar nu avem un teren de joc suficient de mare. Va trebui să ne gândim cum să structurăm acest sector în viitor.

Cred că reţeaua este prea mare. Densitatea este de două ori mai mare decât în Cehia.

Viitorul – cred că vom vedea o piaţă bancară mai mică în următorii 2-3 ani. Sunt active neperformante de 60 de miliarde de lei, iar o treime din acestea sunt în insolvenţă.

Vom vedea o scădere semnificativă a creditării, în special pe corporate. Sunt îngrijorat în legătură cu creşterea economică din cauza acestui nivel ridicat al creditelor neperformante.

BCR a revenit în piaţă în special pe credite de retail. Suntem lideri pe ipotecare. Avem cam 15% din creditul de consum. Este suficient atât. Nu avem de ce să creştem mai sus. Nu ar fi sustenabil.

Pe corporate ne-am dublat volumul de credite noi anul acesta.

BCR a avut probleme după criză pentru că am susţinut economia necondiţionat. Trebuie să nu mai facem aceleaşi greşeli. Să credităm doar economia sănătoasă.

Trebuie făcută curăţenie în sistem. Întrebarea este dacă trebuie să facem lucrul dintr-odată sau în timp. Banca Naţională vrea ca acest lucru să se întâmple acum – pentru că vrea să creeze condiţiile pentru reluarea creditării. Cred că rezultatele se vor vedea în 2015-2016.

România este o ţară unică din cauza nivelului foarte ridicat al creditelor neperformante, dar există o scânteie de lumină în condiţiile în care aveam o bună creştere economică. Trebuie să fim optimişti.

Depinde despre ce bancă vorbim când ne întrebăm dacă acţionarii străini vor mai veni cu bani. Noi suntem angajaţi faţă de această piaţă. Erste rămâne aici. Va pune Erste mai mulţi bani? Răspunsul meu este că banii sunt deja aici.

România este o ţară foarte greu de descris. Este eterogenă. Sunt şi oameni dedicaţi care ar face orice pentru a-şi susţine businessul, dar văd şi oameni de afaceri care nu ar pune un ban propriu în afacere, ci doar de la bancă.

Am cumpărat proiectul Silver Mountain pentru a-i păstra valoarea. Sperăm să găsim un cumpărător care să vrea să finalizeze acest proiect.

Nu cred că este uşor să vinzi o bancă pe piaţa din România. Este clar că sunt acţionari care vor să iasă din ţară.

De acum într-un an se va schimba situaţia creditelor neperformante şi se va schimba în bine. Este un lucru foarte bun că vor dispărea credite neperformante din bilanţuri. Este nevoie de curăţarea portofoliilor.

Cred că vom continua să ne mutăm dinspre finanţare externă către depozite locale.

Nu cred că va creşte volumul total de active.

Calitatea bilanţurilor se va schimba în bine în perioada următoare. Numărul angajaţilor din sistemul bancar nu va creşte în următorii ani, dar businessul companiilor specializate în recuperare de creanţe cu siguranţă va creşte în urmatoarea decadă.

Nu cred că statul nu ne poate ajuta în problema creditelor neperformante, pentru că nu are resursele necesare. Există ideea de a crea un fond mutual privat de către bănci pentru creditele neperformante. În opinia mea soluţia în cazul creditelor neperformante este destul de simplă: pierderi nerealizate în prezent sau pierderi reale pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO