Bănci și Asigurări

Toate promisiunile au un cost: Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă record de 5 mld. euro de pe pieţele externe de la începutul anului. Împrumuturile statului de pe piaţa internă, în lei şi euro, până în 9 iulie se apropie de 27 mld. lei

Toate promisiunile au un cost: Ministerul Finanţelor a...

Autor: Claudia Medrega

10.07.2019, 00:08 1815

Ministerul Finanţelor a îm­prumutat ieri 2 mld. euro la a doua ieşire pe pieţele financiare inter­na­ţionale din acest an, din care 1,4 mld. euro pe matu­ritatea de 12 de ani şi 600 mil. euro prin redes­chiderea eurobon­du­rilor pe 30 de ani lansate iniţial în luna martie, potrivit datelor Bloomberg.

În martie, Ministerul Finan­ţelor îm­prumutase o sumă re­cord de 3 mld. euro prin euro­obli­gaţiuni, din care 1,35 mld. euro pe 30 de ani, 500 mil. euro pe 15 ani şi 1,15 mld. euro pe 7 ani.

Astfel, suma totală împrumutată de M­inisterul Finanţelor de la începutul acestui an, prin euroobligaţiuni, ajunge la un record de 5 mld. euro, fiind depăşit şi programul indicativ de împrumuturi aferent anului 2019 planificate a fi atrase de pe pieţele externe, estimat la circa 4,25 mld. euro.

România s-a împrumutat în acest an pentru prima dată în euro, pe o maturitate de 30 de ani, după ce în 2014 lansa în premieră bonduri în dolari pe 30 de ani.

În continuare, România este dependentă de capitalurile străine atât pentru rostogolirea da­toriei externe, cât şi pentru finanţarea de­ficitului bugetar şi a deficitului de cont curent. În 2018, Ministerul Finanţelor a ieşit pe pieţele externe de trei ori, împrumutând cumulat 3,75 mld. euro şi 1,2 mld. dolari.

Pe piaţa internă, suma împru­mu­tată de Ministerul Finanţelor în lei în pri­mul semestru a ajuns la 21,8 mld. lei, în timp ce în euro a împrumu­tat 506,7 mil. euro tot de pe piaţa locală. Iar în primele 9 zile din iulie, împru­muturile de pe piaţa internă au ajuns la 2,6 mld. lei.

Dacă la începutul anului băn­cile nu s-au prea înţeles cu Minis­terul Finanţelor la licitaţiile cu titluri de stat, în lunile următoare împrumuturile au fost în linie cu nivelul programat.

Luna iunie a venit cu un volum record al împrumuturilor de pe piaţa internă de 7,07 mld. lei, cu 60% peste nivelul planificat, de 4,4 mld. lei.

Ministerul Finanţelor a avut un vârf de plată de peste 10 mld. lei în luna iunie în condiţiile în care au ajuns la scadenţă titluri de aproape 9 mld. lei, la principal adăugându-se şi dobânzile aferente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO