Bănci și Asigurări

În timp ce datoria externă a băncilor şi a companiilor scade, datoria externă a statului tot creşte. Datoria externă totală a băncilor a continuat să se reducă şi în 2020, coborând în ultimul an sub 7,4 mld. euro. Scad şi liniile de finanţare ale băncilor pe temen scurt şi cele pe termen lung

♦ Datoria externă pe termen lung a băncilor a coborât la finele S1/2020 sub 4 mld. euro, cu 9,5% sub S1/2019 ♦ Datoria externă pe termen scurt a băncilor s-a ajustat cu 4,8% faţă de S1/2019, până la 3,4 mld. euro ♦ Faţă de vârful de 25 mld. euro atins de datoria externă totală a băncilor în decembrie 2008, ajustarea depăşeşte 70% ♦ Scade şi datoria externă a companiilor, în special pe termen scurt ♦ La administraţia publică, datoria externă totală s-a majorat cu 19,3% în ultimul an, peste 45,6 mld. euro.

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finan­ţa­re pe termen scurt şi pe ter­men lung acordate subsidia­re­lor locale de către băncile-mamă - s-a diminuat cu 590,5 mil. euro în ultimul an, respectiv cu 7,4%, coborând la sfâr­şitului primului semestru (S1) din 2020 până la 7,36 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu nivelul de la sfârşitul anu­lui 2019, declinul datoriei ex­terne totale a băncilor a fost de peste 473 mil. euro, res­pectiv de 6%.

Datoria externă a in­sti­tu­ţi­ilor de credit con­ti­nuă să sca­dă pe fondul proce­su­lui de dezin­termediere ban­ca­ră, aflat încă în desfă­şu­ra­re, dar cu un ritm mai temperat.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.