Bănci și Asigurări

Thomas Gottstein, Credit Suisse: Băncile regionale susţinute de stat ar trebui să plătească aceleaşi taxe ca băncile private

Thomas Gottstein, Credit Suisse: Băncile regionale...

Autor: Mircea Nica

16.09.2020, 00:00 65

Privilegiile băncilor regionale susţinute de Elveţia ar trebui eliminate, astfel încât să plătească aceleaşi impozite ca băncile private, a declarat Thomas Gottstein, directorul executiv al Credit Suisse Group, conform Reuters. 

„Consider că băncile din cantoanele elveţiene cu garanţii de stat implicite sau explicite şi privilegii fiscale prezintă o denaturare majoră a pieţei în sectorul privat elveţian“, a spus Thomas Gottstein. Banca de tip cantonal este o bancă comercială în care autorităţile publice regionale deţin ponderi semnificative şi drepturi de vot. Datoriile majorităţii băncilor din cantoanele elveţiene sunt garantate de cantonul proprietar.

„O bancă normală plăteşte în medie aproximativ 20% impozite şi plăteşte acţionarilor 50% din profit. Nu văd niciun motiv pentru care băncile cantonale nu ar trebui să facă acelaşi lucru", a adăugat Gottstein.

Credit Suisse a aprobat până în prezent aproximativ 3,3 mld. franci elveţieni (3,6 mld. dolari) pentru împrumuturile de urgenţă legate de coronavirus. Directorul executiv al Credit Suisse a confirmat planul creditorului de a plăti a doua tranşă de dividende pentru 2019 în toamna anului curent. Gottstein suţine că afacerile de familie şi clienţii privaţi bogaţi au început să se mute în Elveţia de teama că alte ţări europene ar putea creşte impozitele, inclusiv asupra averii şi moştenirii pentru a face faţă pandemiei.

„Aceasta este o şansă pentru piaţa noastră financiară şi pentru serviciile bancare private“, a mai spus Thomas Gottstein. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO