Bănci și Asigurări

Teama unei interventii tine cursul pe loc

23.06.2004, 00:00 12

In a doua sedinta de tranzactionare a saptamanii cursul a inregistrat o oscilatie minima. Banca Nationala a calculat ieir un curs de 40.695 de lei/euro, cu o unitate mai putin decat in ziua precedenta.
Dolarul s-a apreciat ieri, dar tot printr-o miscare timida, fiind evaluat de banca centrala la 33.653 de lei, cu 13 unitati mai mult decat la cotatia precedenta.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.680/40.710 lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de vanzare de valuta, cotatiile inscriindu-se pe o traiectorie descendenta. Dupa ce a devenit evident ca banca centrala nu va interveni pe piata, tranzactiile s-au intensificat, cotatiile coborand pana la o minima de 40.590/40.620 de lei/euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.625/40.655 de lei/euro. "Piata a fost ieri foarte linistita. Aceasta stare de calm, care persista in ultima vreme, poate fi atribuita si anotimpului, dar ritmul aleator al interventiilor BNR are un rol decisiv in scaderea lichiditatii pietei. Jucatorii evita sa-si descarce pozitiile, asteptand aparitia pe piata a bancii centrale, pentru a obtine un curs mai bun. Aceasta este explicatia pentru volumele reduse care au fost tranzactionate in ultima perioada, stare care s-a mentinut, desigur, si ieri", a comentat un dealer. Nivelul mediu zilnic al volumelor tranzactionate saptamana trecuta a scazut la 179 de milioane de euro, fata de un nivel mediu de 224 de milioane de euro inregstrat in luna mai. Luni au fost tranzactionate pe piata valutara numai 124 de milioane de euro, tranzactiile interbancare reprezentand 56,5 de milione de euro, putin peste o treime din nivelul mediu al lunii mai.
Pe pietele internationale dolarul practic a stagnat, cursul osciliand in jurul valorii de 1,2070 dolari/euro, cu o maxima de 1,2105 dolari/euro, insa ar putea fi influentat de apropierea datei de publicare a unor statistici privind starea economiei americane.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au urcat usor, osciland la inchiderea pietei intre19,50% si 20,50%. La deschiderea sedintei, dobanzile la depozitele over-night variau intre 18,50% si 19,50%. Banca centrala a organizat ieri o noua licitatie pentru atragerea excesului de lichiditate de pe piata. Pana la sfarsitul sedintei au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 1.680 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75%.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO