Bănci și Asigurări

Teama de BNR impinge cursul in sus

07.02.2005, 00:00 11



Seria de aprecieri a leului a fost intrerupta in ultima zi a saptamanii trecute, insa intarirea euro si a dolarului au avut loc tot pe fondul unei lichiditati reduse a pietei. Euro a castigat vineri 175 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 37.387 de lei. Dolarul a inregistrat o aprecierea mai mare, sustinut si de evolutia cursului pe pietele internationale. Cursul sau a urcat cu 275 de lei, pana la 28.828 de lei pentru un dolar.



Dealerii se asteapta ca euro sa se aprecieze in continuare, in piata existand sentimentul iminenetei unei interventii a bancii centrale.



Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 37.260/37.310 lei pentru un euro. In primele ore ale sedinetei cotatiile au urcat treptat, euro apreciindu-se pana la 37.350/37.400 de lei, nivel la care s-a tranzactionat cea mai mare parte a zilei. Piata s-a inchis vineri in cotatii de 37.380/37.430 de lei pentru un euro. "Volumele tranzactionate au ramas reduse. Nu cred ca vom mai vedea aprecieri ale leului in zilele urmatoare, majoritatea jucatorilor temandu-se de o interventie a BNR", a apreciat un dealer.



In piata a aparut convingerea ca banca centrala va interveni pentru sustinerea euro dupa publicarea datelor care indicau cumparari ale BNR in valoare de peste doua sute de milioane de euro in luna ianuarie. Atunci jucatorii nu au fost siguri cine a fost cumparatorul. Dealerii sunt acum convinsi ca BNR agreeaza o banda de variatie pentru curs, iar nivelul actual al cotatiilor este foarte aproape de limita inferioara a acesteia. Astfel, deprecierea in continuare a euro ar atrage cu siguranta banca centrala in piata. Pe de alta parte, la acest nivel al cotatiilor clientii prefera sa astepte, iar bancile evita sa vanda valuta. Aceasta explica nivelul redus al volumelor tranzactionate zilnic pe piata.



Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a fost joi de 70 de milioane de euro, cu 34 de milioane de euro mai mic decat cel al vanzarilor. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 128 de milioane de euro, la nivelul mediei sedintelor anterioare.



Pe pietele externe dolarul a inregistrat vineri o apreciere sensibila fata de euro, cursul coborand pana la sfarsitul zilei la 1,2868 dolari/euro. Analistii se asteapta ca aprecierea monedei americane sa continue, cel putin pana la pragul de 1,2850 dolari pentru un euro, considerat un suport putenic. Dolarul a castigat teren dupa anuntarea deciziei Bancii Federale aStatelor Unite de a majora dobanda de interventie cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 2,5% pe an.



Banca Centrala a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, atragand depozite pe o luna de peste 15.000 de miliarde de lei. Dobanda medie la care fondurile au fost plasate a scazut cu un punct procentual, pana la 12% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO