Bănci și Asigurări

Tarifele RCA pentru 2007 raman neschimbate pana la mijlocul anului

09.02.2006, 20:22 27

Companiile de asigurari care vand polite de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) nu vor revizui la inceputul lui aprilie preturile stabilite la inceputul acestui an pentru 2007, asa cum le permite Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Companiile puteau sa ne trimita cereri de revizuire a tarifelor RCA pana la 1 februarie, cu 60 de zile inainte de revizuirea pretului. N-a venit nimeni sa faca acest lucru", spune Mihai Tecau, secretar general al CSA.

Comisia permite companiilor sa majoreze sau sa reduca aceste preturi la trei luni.

Tarifele pentru politele RCA aferente anului 2007 cuprind si asigurarea Carte Verde (de raspundere civila auto in strainatate) si sunt cu 20% pana la 200% mai mari decat cele stabilite pentru acest an. Acesta este primul an in care piata RCA este liberalizata din punctul de vedere al preturilor, iar asiguratorii pot stabili propriile tarife. In anii anteriori, CSA stabilea un pret de baza si o marja in care pot sa varieze tarifele companiilor de asigurari. In 2005, tarifele RCA puteau sa fie mai mici sau mai mari cu 10% decat tariful de baza, iar in acest an tarifele variaza intre minus 10% si plus 20% fata de tariful de referinta al Comisiei.

S-a schimbat si perioada pentru care sunt vandute politele RCA.

Daca pana anul trecut RCA se vindea pe an calendaristic, incepand cu 2005 aceste polite se vand pe an aniversar. Daca o persoana a cumparat o polita RCA la inceputul acestei luni, a platit pentru 11 luni tariful din 2006 si pentru o luna tariful din 2007.

Chiar daca CSA a majorat in acest an limita superioara a marjei in care poate varia tariful politelor RCA de la 10% la 20%, multe companii au ales sa vanda aceste polite la preturile din 2005. Astfel, se poate spune ca societatile sunt multumite de rezultatele pe care le-au avut cu aceste preturi, chiar daca multe dintre ele spun ca cheltuilelile cu RCA depasesc veniturile din acest business, din cauza ratei mari a daunelor si a costurilor mari de achizitie.

Companiile care vand RCA spun ca rata daunei este de circa 75%, in timp ce din raportarile Comisiei reiese ca aceasta ar fi de 60-65%. De asemenea, asiguratorii cheltuiesc mult cu comisioanele platite brokerilor si agentilor.

Prin lege, limita maxima a comisionului este de 15% din valoarea politei, insa surse din piata spun ca sunt companii care platesc mai mult. Incepand cu 2007, CSA va elimina aceasta limita, in vederea alinierii la normele europene.

Pe piata RCA activeaza 15 companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO