Bănci și Asigurări

Tamás Erni, CEO, Loxon: Creditarea IMM-urilor este unul dintre punctele de turnură în următorii ani, iar unul dintre obstacole este că 90% dintre proprietari nu au nicio idee cum să îşi vândă povestea în faţa băncii

 Tamás Erni, CEO, Loxon: Creditarea IMM-urilor este unul...

Autor: Alex Ciutacu

04.07.2018, 14:17 137

Creditele pentru IMM-uri reprezintă o prioritate importantă pentru sistemul bancar în următorii ani, care trebuie gestionată şi impulsionată atât de guvern, de bănci şi de proprietari, spune Tamás Erni, CEO, Loxon, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 18.

Ce a mai declarat Tamás Erni în cadrul evenimentului:

- Unul dintre principalele obstacole în creditarea IMM-urilor este că 90% dintre proprietari nu au nicio idee cum să îşi vândă povestea în faţa băncii, într-un mod în care bancherii să înţeleagă de ce să finanţeze.

- Trebuie să construim o nouă metodologie de finanţare a IMM-urilor. Ele sunt printre cele mai riscante sectoare pe care le finanţează banca. Când finanţezi IMM-uri, finanţezi mereu viitorul nu prezentul. Ei nu au profit deci ca bancă trebuie să înţelegi de ce le dai bani. Practic, decizia de a da împrumut este o predicţie prin care determini dacă clienţii vor plăti mâine banii pe care îi dai astăzi.

- Când creditezi un IMM trebuie să înţelegi cât mai multe din sectorul în care activează, comportamentul de business, relaţiile, atât cu furnizori cât şi cu instituţiile guvernamentale. Abia după aceea poţi construi carduri de scoring pe baza cărora să faci selecţia.

- Acum 18 ani când am fondat Loxon eram un IMM mic şi fiind foşti bancheri noi ştiam ce vor ceilalţi bancheri să înţeleagă. Nu e vorba că băncile nu vor să crediteze IMM-uri, ci că băncile nu vor să finanţeze un business care nu va putea să dea banii înapoi.

- România este la un nivel destul de înalt acum. Îmi amintesc acum 15 ani când am venit aici şi comparativ cu acum este incomparabil. Economia avansează, băncile avansează şi industria bancară dă semne bune.

- Vedem din ce în ce mai multă tehnologie avansată. Nu cred că tehnologia poate înlocui „feeling-ul”, dar cred că tehnologia înlocuieşte anumite skill-uri pe care le au experţii. Principalele trenduri sunt digitalizarea şi inteligenţa artificială. Inteligenţa artificială este predicţie. Acum 10 ani foloseam experţi ca să prezicem, iar acum, cu ajutorul datelor care există şi a algoritmilor, folosim maşini. Ele pot prezice mai bine, pentru că repetă aceeaşi predicţie, nu sunt părtinitoare, nu sunt subiective. Avem nevoie de experţi mai mult ca înainte pentru că ei trebuie să înveţe maşinile cum să funcţioneze.

- Nu cred că un algoritm poate prezice viitorul, nu cred că putem şti ce se va întâmpla cu economia europeană. Segmentul este în creşterea, cererea este din ce în ce mai mare şi creditarea creşte. Nivelurile creditării sunt mult mai mari acum decât în 2008. Nu ştim dacă este un risc sau o oportunitate, nu cred că maşina poate răspunde la asta. Eu cred că, pentru încă cel puţin 2-3 ani este o oportunitate, iar apoi nu avem nicio idee ce se întâmplă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO