Bănci și Asigurări

Sursa dobanzilor mari: unele banci au dat bani fara a-i avea

Sursa dobanzilor mari: unele banci au dat bani fara a-i avea

In oferta de retail mizam pe tehnologie, nu pe sucursale cu ziduri si geamuri, spune Shahmir Khaliq, care conduce de aproape patru ani operatiunile Citibank in Romania

15.12.2009, 23:10 31

Cea mai mare problema a sistemului bancar in contextul crizei apornit de la faptul ca unele banci "au dat bani fara a-i avea",adica din linii de finantare de la bancile-mama, iar odata ceacestea au inceput sa le scumpeasca, filialele locale au urcatcostul banilor in intreg sistemul local, lansand o competitie"foarte agresiva" pentru depozite, afirma Shahmir Khaliq,directorul general al Citibank Romania, sucursala unuia dintre celemai mari grupuri financiare din lume.

"Asa ceva a fost in detrimentul intregului sistem. Ne-a pus sipe noi intr-o pozitie dezavantajoasa, desi aveam un raportcredite/depozite echilibrat si nu am oferit dobanzi in afara a ceeace am considerat rezonabil. Sper ca dezechilibrul acesta se vacorecta la nivelul sistemului bancar."

Pana nu se opreste tendinta de crestere a somajului, el nu credeca este de asteptat ca bancile sa revina agresiv pe creditarea deretail.

"Ar trebui sa fie mai multa lichiditate pe piata in urmaeliberarii de rezerve minime, titlurile de stat in euro vor fi siele eligibile pentru obtinerea de lichiditati de la BNR, dar maitrebuie sa existe si capacitate de indatorare din parteaclientilor. Clientii companii si-au contractat activitatea, asa canu a fost nevoie de finantari mari, iar companiile bune s-au uitatin principal la refinantarea creditelor existente."

Circa 85-90% din veniturile Citibank provin de la multinationalesi companii romanesti mari, iar restul de la IMM-uri.

La jumatatea anului trecut, Citi a inceput insa sa lucreze si laproiectul unei adevarate oferte de retail, care a intrat pe piatain octombrie, dupa 13 ani de la venirea americanilor inRomania.

"Am facut acest pas in pofida crizei, pentru ca noi nu gandim petermen scurt."

Khaliq spune ca oferta pentru persoane fizice se adreseaza inprimul rand categoriei managerilor, care nu au mult timp ladispozitie si se simt confortabil sa lucreze cu internetul.

"Mizam pe tehnologie, nu pe sucursale cu ziduri si geamuri.Clientii care vor sucursale nu vin la noi. Reteaua cu multesucursale inseamna costuri pe care apoi trebuie sa le recuperezidin comisioane percepute clientilor. Tinta noastra este sa folosimcele mai bune solutii tehnologice pentru a putea oferi servicii lacele mai reduse costuri. E mai usor sa rentabilizezi o activitatede retail bazata pe tehnologie si nu pe sucursale."

El sustine ca noul business va atinge pragul de rentabilitate in2011, un obiectiv important fiind sa vanda mai multe produse unuiclient.

Kumar Ramachandran, directorul departamentului persoane fizice,estimeaza ca pana la sfarsitul anului vanzarile din noua oferta decarduri lansata odata cu gama de produse de retail vor ajunge laaproximativ 20.000.

De la sfarsitul acestei luni, cardurile de credit Citi vor fidotate cu cip, iar din trimestrul II 2010 si cele de debit.

Ramachandran spune ca banca are un buget "agresiv" pe segmentulde consumer banking pentru 2010.

"Nu vom avea cel mai mare portofoliu de carduri, dar vrem saavem clienti cu cheltuieli semnificative pe card. Asa cum neconcentram pe anumiti clienti corporate, vom avea o abordaretintita si la retail."

El remarca faptul ca romanii nu prea sunt fericiti cu ofertabancilor locale. "Este mult loc pe zona servirii clientului. Fatade alte piete din regiune, in Romania lipseste superioritateacalitativa a produselor. Si pe zona corporate gradul de sofisticareeste limitat, dar la retail este chiar un model arhaic, bazat pecredite si depozite."

Oferta Citi pentru clientii persoane fizice va fi extinsa cu untip de depozit special care ii permite clientului sa depuna baniiintr-o anumita moneda, iar la scadenta sa-i retraga intr-o altavaluta. Acest produs ofera posibilitatea unei dobanzi mai mari,insa implica si un risc valutar din care poate rezulta un castigsau o pierdere.

In curand vor fi disponibile si operatiuni bancare tipself-banking prin telefon pe baza unui cod personal deidentificare. "Nu am avut probleme de securitate cu acest serviciupe care il oferim pe multe piete in lume", sustin reprezentantiibancii.

Pentru clientii cu bani, dar si cu diferite niveluri aleapetitului de risc, banca va distribui de anul viitor in Romaniaproduse de investitii ale unor mari grupuri financiareinternationale, precum Goldman Sachs. "Noi nu producem, ci doardistribuim ceea ce credem ca reprezinta cele mai bune produse de pepiata, in urma unor evaluari atente si aplicarii unor filtreinterne", spune Ramachandran.

Din oferta vor face parte produse de trezorerie, fondurimutuale, produse de asigurare, iar pasul urmator ar putea fiincluderea de fonduri de pensii.

Shahmir Khaliq considera ca exista semnale de oprire adeclinului economic, iar economia tinde sa intre pe un trend bun,insa spune ca evolutia va depinde mult de deciziile pe care le valua viitorul guvern.

Citi estimeaza pentru 2010 ca economia va inregistra o cresterede 1,3 - 1,5% din PIB.

"Dupa o cadere de 7%, o asemenea revenire nu este suficienta.Foarte multe vor depinde de politicieni", spune Khaliq.

Bancherul considera ca rezerva valutara record in administrareaBNR (circa 29 mld. euro) asigura destula "munitie" pentru apararealeului la nevoie. In acelasi timp, el crede ca leul este protejatsi de faptul ca dobanzile locale sunt probabil cele mai ridicatedin regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO