Bănci și Asigurări

Surprize în sistemul bancar: Locuitorii din Timiş şi Iaşi au credite duble sau triple faţă de depozite, în timp ce locuitorii din Harghita şi Covsna, judeţe mult mai sărace, economisesc masiv

Surprize în sistemul bancar: Locuitorii din Timiş şi...

Autor: Mircea Nica

22.03.2021, 00:07 1646

Locuitorii din Timiş şi Iaşi împrumută mai mult decât au depozite la bancă, în timp ce locuitorii din Harghita, Covasna şi Mureş au depozite duble sau triple faţă de volumul creditelor luate.

Concret, locuitorii judeţelor Timiş şi Iaşi au niveluri ale cre­ditelor raportate la depozite de peste 100%, ceea ce în­seamnă că preferă să cheltuie din împrumuturi mai mult decât economisesc. La polul opus, locuitorii din Harghita, Covasna şi Mureş preferă mai mult să economisească şi îm­prumută mai puţin.

Marius Şerban, managerul comparatorului de servicii financiare Conso.ro, este de părere că Timiş şi Iaşi fiind centre regionale sunt zone mult mai active pe piaţa muncii şi ca business, comparativ cu polul opus reprezentat de Harghita şi Covasna, unde numărul salariaţilor este mai redus şi, implicit, finanţările sunt reduse.

Timiş, liderul topului 10 judeţe cu cele mai mari ra­poarte credite/depozite pentru populaţie în lei la final de 2020, a ajuns la un raport credite/depozite de 131,5%. Locul doi revine judeţului Iaşi, cu un raport cre­dite/depozite de 106,6%, iar Bucureşti-Ilfov com­ple­tează podiumul judeţelor cu un raport credite/depozite de 93,5%.

La polul opus, în top 10 judeţe în funcţie de cele mai mici rapoarte dintre credite şi depozite, judeţul Harghita conduce cu un nivel de 28,1%.

Covasna ocupă poziţia a doua în acest clasament cu un raport credite/depozite de 48,6%, iar judeţul Mureş completează podiumul din acest top cu un raport credite/depozite pe retail de 50,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO