Bănci și Asigurări

Summitul de la Davos, locul de întâlnire al celor mai bogaţi şi al celor mai celebri, este învăluit de îngrijorări: reglementare excesivă, conflicte comerciale şi o nesiguranţă sporită. Iar marea încetinire mondială s-a instalat deja

Profesorul Klaus Schwab, fondatorului Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, ţinând discursul de bun venit la evenimentul care reuneşte anual elita politică, economică, de business, academică şi artistică a lumii.

Profesorul Klaus Schwab, fondatorului Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, ţinând discursul de bun venit la evenimentul care reuneşte anual elita politică, economică, de business, academică şi artistică a lumii.

Autor: Catalina Apostoiu

21.01.2020, 21:00 1902

Peste jumătate din directorii executivi de companii prevăd o încetinire a economiei mondiale în acest an. Fondul Monetar Internaţional şi-a redus la rândul său estimările de creştere, iar majoritatea provinciilor Chinei, a doua mare economie a lumii, anticipează un ritm mai lent de creştere economică. Toate aceste predicţii alarmante survin în condiţiile în care liderii politici şi de companii s-au reunit în Davos pentru summitul anual al Forumului Economic Mondial.

Proporţia directorilor de companii care se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a economiei mondiale în acest an a crescut de 10 ori din 2018, relevă un sondaj realizat de PwC, scrie Bloomberg.

Asta înseamnă că peste jumătate din cei 1.581 de directori executivi chestionaţi în 83 de ţări văd ritmul de creştere încetiind, cel mai ridicat procent de când PwC a început să realizeze sondajul, în 2012. În fiecare regiune, directorii au raportat pesimism în creştere, iar încrederea acestora în perspectivele de creştere a veniturilor companiilor lor a atins cel mai scăzut nivel din 2009.

Cele mai mari temeri sunt legate de o reglementare excesivă, conflicte comerciale şi o nesiguranţă sporită. Preşedintele WEF, Borge Brende, a adoptat un ton la fel de sumbru recent, avertizând că „avem în faţă o viitoare încetinire sincronizată a economiei mondiale, dar şi situaţia în care muniţia de care dispunem pentru a contracara o posibilă recesiune mondială este mai limitată“.

Înaintea summitului de la Davos, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că în pofida unei redresări moderate a creşterii, nesiguranţa legată de tensiunile dintre SUA şi China şi creşterea modestă din India vor pune presiune pe economia mondială în 2020, potrivit Deutsche Welle.

FMI-ul şi-a redus estimarea privind creşterea economiei mondiale pe 2020 la 3,3%, cu 0,1% sub estimarea inclusă în raportul său anterior din octombrie. Totuşi, cifrele FMI pe 2020 indică o creştere uşor mai solidă decât în 2019.

Şefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că creşterea din 2020 este în continuare vulnerabilă în faţa unor factori ca protestele politice din numeroase ţări, tensiunile recente dintre SUA şi Iran, războiul comercial dintre Washington şi Beijing.

FMI a arătat că estimările sale depind de „evitarea unei escaladări în continuare a disputei „nesoluţionate“ dintre SUA şi China. „Greşeli de politică în această fază ar putea slăbi şi mai mult o economie mondială fragilă“, se arată în raportul FMI.

O aşteptată încetinire a economiei indiene se profilează de asemenea ca un risc major pentru economia mondială, iar FMI a arătat că aceasta a reprezentat factorul principal din spatele deciziei de revizuire în jos a proiecţiilor de creştere.

„Încercăm cu toţii să ne obişnuim cu o viaţă în care nesiguranţa sporită reprezintă noul normal. Asistăm deja la unele semne incipiente de stabilizare, dar nu am ajuns încă la un punct de turnură“, a declarat Georgieva.

Disputele comerciale dintre UE şi SUA reprezintă de asemenea un risc la adresa creşterii economiei mondiale, a avertizat Georgieva, potrivit Euractiv.

Pentru zona euro, Fondul şi-a redus uşor estimarea privind PIB-ul pe acest an, cu 0,1%, până la 1,3%, menţinându-şi proiecţia de 1,4% pentru 2021 inclusă în raportul din octombrie.

Gita Gopinath, economist-şef al FMI, a declarat că este „foarte dificil“ de determinat dacă impunerea de noi tarife de către Washington, în special pe importurile auto, ar împinge zona euro în recesiune. „Este important însă de semnalat că creşterea din zona euro este fragilă, astfel încât şocurile de acest gen pot avea cu siguranţă consecinţe negative serioase“, a avertizat Gopinath.

Un alt semn de îngrijorare vine din China, unde majoritatea provinciilor se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice în acest an, notează Bloomberg.

Două treimi din provinciile chineze şi-au redus până acum ţinta de creştere economică pe 2020. Economia chineză se află pe o traiectorie de încetinire treptată, iar Congresul Partidului Comunist este aşteptat să aprobe stabilirea ţintei de creştere pe 2020 la aproximativ 6% în martie, sub rezultatul de 6,1% pe 2019.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO