Bănci și Asigurări

Subiectul repatrierii aurului României de la Londra face victime. Isărescu: avalanşa de ştiri negative privind aurul aflat la Londra a făcut rău ţării şi BNR

Subiectul repatrierii aurului României de la Londra face...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

24.05.2019, 15:30 1768

Avantajul păstrării unei rezerve internaţionale constă în reducerea costurilor de finanţare şi oferirea credibilităţii României în faţa altor state, iar ştirile negative despre aceasta au făcut rău ţării, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Marele avantaj în a păstra o rezervă internaţională este să dea credibilitate şi să reducă costurile de finanţare. Deci, în loc să te coste 6% când te împrumuţi pe plan extern, să te coste numai 4%, cam cât dăm acum. Şi acesta e câştig. Mare! Mai ales că avem o datorie externă substanţială”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul Simpozionului „Cristian Popişteanu”, cu tema „Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz”.

Guvernatorul a completat prin a spune că scopul păstrării rezervei de aur în străinătate nu constă în obţinerea unei dobânzi. „Dobânda la aur de regulă este mică sau zero, cam la o şesime, o medie istorică, din dobânda pe care ţi-o dă un depozit valutar, în euro sau dolari”, a adăugat acesta.

Guvernatorul BNR a făcut afirmaţii referitoare la „avalanşa de ştiri negative privind plasamentul nostru la Londra”, care „a făcut mult rău ţării” şi a ştirbit atât din credibilitatea BNR, cât şi a ţării, Isărescu susţinând ca depozitarea întregii cantităţi de aur în România nu aduce niciun avantaj.

„E bine că a fost cel puţin văzut şi lumea ştie că avem 100 de tone aur. Altminteri s-ar putea să apară şi semnul acesta de întrebare. Pe fiecare investitor străin îl chemăm la Banca Naţională, iar în timpul programului de vizite îl trecem prin Tezaur să atingă aurul, să-l vadă, dar şi aşa să ştiţi că nu crede pentru că, fiind la Londra, este certificat din punct vedere al purităţii, al greutăţii, al autenticităţii”, a explicat Isărescu.

Parlamentul a adoptat recent proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat în străinătate.

Pe fondul unor discuţii legate de păstrarea aurului României la Londra şi de faptul că BNR nu încasează nicio dobândă, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a lansat o propunere legislativă cu privire la repatrierea celor 60 de tone de aur. 

BNR s-a împotrivit acestei repatrieri în discuţiile parlamendare. 

Liviu Dragnea a spus că nu l-a auzit pe Mugur Isărescu să aibă ceva împotriva repatrierii tezaurului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO