Bănci și Asigurări

Subevaluarea daunelor la politele RCA face grosul reclamatiilor

Subevaluarea daunelor la politele RCA face grosul reclamatiilor
17.07.2006, 18:50 80

Numarul de reclamatii si sesizari inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a crescut anul trecut cu 2,5% fata de anul 2004, pana la 694, din care au fost finalizate toate, afirma CSA in raportul dat recent publicitatii.
Cea mai mare parte a plangerilor se refera la asigurarile de raspundere civila auto cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, cu o pondere de 50%, urmate de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, adica Casco (asigurari de furt si alte daune pentru automobile), cu o pondere de 25%. Plangerile RCA au crescut cu 10% fata de anul anterior.
"Cele mai multe plangeri privesc subevaluarea daunelor in cazul asigurarilor de raspundere civila auto. Este normal, dat fiind ca pe acest segment de piata avem cel mai mare grad de cuprindere in asigurare", a explicat Angela Toncescu, presedintele Consiliului CSA. Ponderea primelor brute subscrise din asigurari RCA este de circa 30% in cadrul pietei.
In cazul politelor RCA, vinovatul in cazul unui accident preda polita celui pagubit, care o foloseste pentru a-si achita costurile cu reparatia automobilului. Ca urmare, polita nu este folosita in mod direct de catre asigurat, asa incat de multe ori politele sunt cumparate in functie de pret si nu de calitatea serviciilor.
La cresterea numarului de plangeri la politele RCA contribuie si faptul ca putini dintre cei pagubiti se intorc in justitie impotriva vinovatului pentru a recupera diferenta in cazul subevaluarii de catre asigurator a daunei, desi ar avea dreptul, afirma specialistii de pe piata asigurarilor auto.
Numarul reclamatiilor si sesizarilor in asigurari de viata ramane redus - doar 36 de plangeri, adica 5% din total, dar in crestere semnificativa fata de anul anterior, cu 44%. Asigurarile de viata au insa o pondere de 20% in toata piata asigurarilor, astfel incat din comparatia celor doua ponderi rezulta ca segmentul de profil este inca ferit de plangeri si reclamatii. Pe de alta parte, in ultimii ani, pe masura ce dobanzile la depozitele bancare au scazut, iar leul s-a apreciat fata de euro si dolar, tot mai multi clienti ai companiilor de asigurari de viata care au cumparat polite mixte de asigurari cu capitalizare, clasice sau unit-linked, si-au vazut conturile micsorate. In asigurarile unit-linked, riscul privind evolutia sumelor investite ii apartine asiguratului, care obtine in schimb flexibilitate la cumparare/rascumparare de unitati de fond.
De asemenea, sunt puse in discutie comisioanele de achizitie si de rascumparare a politelor. Comisioanele uzuale de achizitie a unei polite cu investitie sunt de circa 5%, iar cele de administrare sunt de 2-4%. In sfarsit, ilustrarile care se fac de catre consultantii asigurarilor de viata arata evolutii viitoare ale randamentului destul de greu de obtinut in conditii normale ale pietei. Clientii sunt avertizati ca acestea nu sunt decat niste simple ilustrari, cu valoare de exemplu, dar cu litere mici in josul paginii.
Noua conducere a CSA afirma ca insusi clientii trebuie sa fie mai atenti cand semneaza contracte.
"Cand inchei o asigurare, cand cumperi orice produs, trebuie sa citesti de la A la Z si sa fii in cunostinta de cauza cand ai semnat contractul. Sigur ca trebuie mai multa transparenta din partea societatilor de asigurari, noi avem norme care cer publicarea tuturor parametrilor inainte de achizitie, dar deja nu mai tine de Comisie daca omul nu stie sa citeasca un contract", a spus Angela Toncescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO