Bănci și Asigurări

Studiu Visa: Doi din trei români care urmează cursuri de educaţie financiară încep să pună bani deoparte

Studiu Visa: Doi din trei români care urmează cursuri...
18.11.2017, 00:20 321

Două treimi dintre participanţii la cursurile de educaţie financiară derulate de Visa şi Junior Achievement în şcoli, biblioteci şi online au reuşit să economisească în ultimele şase luni, potrivit unui studiu derulat de Visa. Numai jumătate dintre persoanele care nu au finalizat un curs de educaţie financiară au reuşit să economisească în ultimele şase luni.

Studiul a fost derulat pe un eşantion de aproximativ 700de persoane participante la cele două programe, rezultatele fiind comparate cu cele obţinute printr-un sondaj paralel derulat pe un eşantion similar format din 500 persoane care nu au urmat cursuri de educaţie financiară.

“Aceştia (participanţii la cursuri – n. red.) nu doar că şi-au îmbunătăţit substanţial cunoştinţele financiare, dar şi-au schimbat şi obiceiurile de consum şi economisire după finalizarea celor două programe: cumpără online, folosesc produse şi servicii bancare, utilizează instrumente de gestionare a bugetului personal şi economisesc mai mulţi bani”, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa.

Beneficiarii programelor, denumite BaniIQ şi Banii pe Net, se simt mai confortabil cu plăţile electronice şi au învăţat cum să-şi utilizeze corect cardurile pentru cumpărături pe internet. Nouă din zece participanţi şi-au însuşit informaţiile de bază privind siguranţa tranzacţiilor online, cum ar fi rolul serviciului 3D Secure.

Jumătate dintre cei care au urmat cursurile compară diferite oferte online înainte de a face o achiziţie, iar două treimi fac achiziţii pe internet cel puţin o dată pe lună. Comparativ, mai puţin de o treime dintre cei care nu au urmat programe de educaţie financiară cumpără online o dată pe lună.

De asemenea, persoanele care au finalizat cursurile de educaţie financiară au dobândit mai multă încredere pentru a utiliza servicii şi produse financiare, odată ce au înţeles avantajele şi modalităţile corecte de utilizare a acestora. Astfel, peste o treime dintre participanţi au început să folosească servicii de internet banking după finalizarea cursurilor, iar un sfert dintre aceştia şi-au făcut sau au început să folosească un card de debit sau un card de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO