Bănci și Asigurări

Studiu Kearney: Eficienţa operaţională a băncilor româneşti nu s-a deteriorat semnificativ, raportul cost/venit ajungând la 60%. Sistemul bancar din România începe să simtă competiţia din zona de fintech şi neobanks care operează într-un mediu optimizat şi fără presiunile mediului bancar tradiţional

Studiu Kearney: Eficienţa operaţională a băncilor...

Autor: Cristina Bellu

11.05.2021, 10:00 189

♦ Una din zece bănci europene a raportat pierderi în 2020, iar profitul mediu pe client a scăzut cu 30%,în timp ce în România profitul mediu pe client s-a diminuat cu 16% ♦ Băncile vor reveni la nivelurile de performanţă prepandemice în 3-5 ani, potrivit unui studiu Kearney.

Eficienţa operaţională a bănci­lor româ­neşti nu s-a deteriorat sem­ni­fi­cativ, înregistrând un cost to in­come ratio cu 0,3 puncte pro­centuale mai mare comparativ cu 2019, ajun­gând la 60%. Acest lucru provine pe de-o parte din­tr-o scădere a veni­turilor cu 4,5%, echili­brată de o diminuare a costurilor operaţio­na­le cu 3,9%, notează o ana­liză a companiei glo­bale de consultanţă Kearney, care a inclus în studiu 89 de bănci de retail din 22 de ţări, dintre care 51 de bănci din Europa de Vest şi 38 de bănci din Eu­ro­pa de Est, inclusiv din România.

Conform studiului realizat de Kearney, per­­formanţa băncilor de retail va reveni la nivelurile prepandemice în termen de trei până la cinci ani, deşi ren­ta­bilitatea va rămâne sub presiune în următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO