Bănci și Asigurări

Studiu: dobânzile zero sunt mai eficiente la deschiderea portofelelor decât cele negative

Studiu: dobânzile zero sunt mai eficiente la deschiderea...

Autor: Catalina Apostoiu

22.07.2020, 00:05 783

♦ Şi în Statele Unite contractele futures iau în calcul şansa introducerii unor dobânzi negative începând cu 2021.

Dobânzile zero pot fi un instrument mai eficient pentru băncile centrale în încercarea acestora de a-i încuraja pe consumatori să se împrumute şi să facă investiţii mai riscante decât cele negative, relevă un nou studiu realizat de un trio de cercetători împreună cu Universitatea Ben-Gurion din Israel, scrie Bloomberg.

Publicat în Journal of Behavioral and Experi­men­tal Economics, stu­diul reprezintă prima analiză de acest fel al impac­tului dobânzilor ne­ga­tive la nivel com­portamental, potrivit coautorului Lior David-Put. „Băn­cile centrale ar tre­bui să se gândească a­tent înainte de a duce do­bânzile sub zero“, a declarat acesta în cadrul unui interviu.

Descoperirea ar putea determina strategii monetari din întreaga lume să pună pe pauză noi reduceri ale costurilor de finanţare analizate pentru stimularea economiilor în timpul încetinirii economice determinate de pandemie.

Una din descoperirile făcute de studiu este că reducerea dobânzilor de la 1% la 0% a avut cel mai mare impact în ceea ce priveşte încurajarea asumării de riscuri şi îndatorării, în timp ce o reducere sub zero are de fapt efectul opus.

David-Pur, co-autorul studiului, care conduce în acelaşi timp departamentul de gestionare a datoriilor din cadrul ministerului de finanţe al Israelului, pune rezultatele găsite pe seama a doi factori.

Aceştia sunt constituiţi de importanţa psihologică a pragului 0% şi faptul că dobânzile negative, situaţie în care persoanele fizice sunt plătite de către bănci pentru a se împrumuta, ar putea duce la o creştere a aversiunii faţă de risc.

De câţiva ani se dezbate din ce în ce mai aprins pe marginea eficienţei dobânzilor negative, în contextul încetinirii creşterii economice şi scăderii inflaţiei.

Mai multe dintre băncile centrale ale lumii, printre care şi Banca Centrală Europeană, şi-au redus dobânda de referinţă sub pragul zero. Banca centrală a Suediei, Riksbank, a decis să readucă dobânzile la zero după împingerea acestora în teren negativ.

Şi în Statele Unite contractele futures iau în calcul şansa introducerii unor dobânzi negative începând cu mijlocul anului viitor în pofida asigurărilor date în mod repetat de bancherii centrali americani că acest lucru nu se va întâmpla.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO