Bănci și Asigurări

Studiu BNR: La două luni după introducerea legii dării în plată în 2016, rata creditelor neperformante pentru creditele ipotecare standard a crescut cu 1,6 puncte procentuale

Studiu BNR: La două luni după introducerea legii dării...

Autor: Mircea Nica

08.01.2021, 12:29 250

Rata creditelor neperformante pentru creditele ipotecare standard a crecut cu 1,6 puncte procentuale la două luni după introducerea legii dării în plată, potrivit unui studiu BNR privind recursul şi neîndeplinirea obligaţiilor ipotecare.

Riscul de neplată este mai probabil în condiţiile în care procedura de recurs devine favorabilă debitorilor. Astfel, atât capitalul negativ, cât şi îndatorarea debitorilor sunt asociate cu imposibilitatea de rambursare.

„Constatăm că riscul de neplată este mai probabil atunci când procedura de recurs devine mai favorabilă debitorilor, atât capitalul negativ, cât şi îndatorarea debitorilor fiind semnificativ asociate cu nerambursarea”, se arată în studiul BNR

În urma unei analize a bazei de date privind creditele ipotecare în perioada 2003-2016, studiul BNR scoate în evidenţă efectul pe care l-a avut legea dării în plată în comportamentul debitorilor.

„Rezultatele studiului sugerează că legea dării în plată, care a fost adoptată pentru a oferi ajutor debitorilor aflaţi în situaţii financiare dificile, a creat consecinţe neintenţionate”, conform studiului.

Unul dintre efectele negative a fost că legea a stimulat anumiţi debitori să creeze impresia incapacităţii de plată într-un mod strategic. Debitorii care au acţionat în baza legii dării în plată au fost mai puţin îndatoraţi, decât cei care nu au acţionat în baza legii. Debitorii neperformanţi au luat, în medie, împrumuturi mai mari decât debitorii performanţi.

Circa 50% dintre debitori au credite ipotecare mai mici de 30.000 de euro, în timp ce 33% au credite cuprinse între 30.000 de euro şi 60.000 euro. Doar 7% din credite sunt peste 100.000 de euro. Cu toate acestea, se observă că debitorii cu sume mari au cel mai mare procent de solicitare a legii dării în plată şi cea mai mare rată de neplată, potrivit studiului BNR.

Legea dării în plată a intrat în vigoare la 13 mai 2016, dar mult timp această lege nu s-a aplicat. După o perioadă de circa şase luni, efectul legii prin care debitorii scăpau de datorii dând la schimb o proprietate sau un teren a fost obţinut doar în cazurile în care consumatorii şi creditorii ajungeau la un acord.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO